10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiArad: Peste 2.000 de porci domestici sacrificaţi

Arad: Peste 2.000 de porci domestici sacrificaţi

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în judeţ există confirmate 23 de focare de pestă africană în gospodăriile populaţiei, la care se adaugă focare apărute la mistreţi de pe fondurile de vânătoare Ceala (lângă municipiul Arad) şi Sânpetru German.

Pesta africană afectează localităţile Sânpetru German (cinci focare), Zădăreni (un focar), Felnac (două), Cintei (şase), Pecica (unu), Nădab (şapte) şi Ţipari (un focar). În total, până marţi au fost ucişi peste 2.000 de porci domestici, mai mult de jumătate provenind din localităţile Nădab şi Cintei, unde s-a luat decizia sacrificării tuturor suinelor din gospodării.

“La Cintei şi Nădab este în derulare uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodării, acţiune care se va încheia în această săptămână. Sperăm că măsurile radicale luate vor opri răspândirea virusului în judeţ, mai ales că în ultima săptămână nu am mai avut niciun caz confirmat. Ne dorim ca primele focare apărute să fie declarate stinse la sfârşitul acestei luni”, a declarat Agud.

Referitor la focarele de pe fondurile de vânătoare, şeful DSVSA a declarat că până în prezent au fost lichidaţi 42 de mistreţi din efectivul estimat de 140 de capete din zona Sânpetru German, de unde a pornit răspândirea virusului.

În cazul fondului de vânătoare Ceala, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Arad, Nicu Deme, a declarat că s-a reuşit lichidarea a două treimi din efectivul estimat de 125 de capete de mistreţi.

În zonele cu focare, sunt menţinute pe şosele covoarele de dezinfecţie, dar şi filtrele de poliţie pentru prevenirea transportului ilegal de suine.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă