7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiArad: Sute de angajaţi au protestat în faţa fabricii de vagoane marfă

Arad: Sute de angajaţi au protestat în faţa fabricii de vagoane marfă

Angajaţii fabricii au oprit lucrul şi au ieşit în curtea fabricii şi în faţa sediului principal, clădirea “Casa Albă”, din Piaţa Gării, din municipiul Arad. Peste 300 de salariaţi s-au aflat în faţa clădirii, scandând că vor salarii mai mari.

Preşedintele Sindicatului Astra Rail Arad, Ionel Rusu, a declarat, pentru AGERPRES, că protestul spontan a avut loc pe fondul eşecului negocierii noului contract colectiv de muncă, în condiţiile în care angajaţii cer majorări salariale.

“Suntem în procedura negocierii contractului colectiv de muncă, care este greoaie pentru că au fost două variante în negocieri, una propusă de sindicat, una propusă de patronat, aceasta din urmă fiind respinsă de către salariaţi prin această manifestaţie spontană. În urma protestului, patronatul şi-a retras propunerea, urmând ca de săptămâna viitoare să continuăm negocierile. Până în 31 mai trebuie semnat acest contract colectiv de muncă, în caz contrar urmând să fie declanşat conflictul de muncă, care este un act civilizat, suntem în Uniunea Europeană şi acţionăm în interesul salariaţilor”, a declarat Rusu.

Conform liderului de sindicat, se solicită o creştere salarială de cel puţin 30 de procente.

“Suntem în urmă cu salariile de ani de zile, încă plătim efectul stării de insolvenţă care a fost cu ani de zile în urmă şi am vrea să recuperăm, să ajungem la un alt nivel cu salariul. Propunerea noastră este să abordăm o creştere undeva între 30 şi 40 la sută, pentru că dacă nu ar fi fost insolvenţa în istoria noastră şi am fi mers pe trendul normal, salariile noastre ar fi fost cu 40 la sută mai mari, producţia, productivitatea şi performanţele economice ale fabricii ar fi fost mai mari”, a mai spus liderul sindical.

Reprezentanţi din conducerea fabricii au ieşit în faţa protestatarilor şi au spus că vor continua discuţiile cu sindicaliştii pentru a se încerca încheierea unei înţelegeri.

Protestul a durat trei ore şi s-a încheiat fără incidente, urmând ca o întâlnire între angajaţi şi conducere să aibă loc şi vineri. Pe perioada protestului, în fabrică a fost oprit curentul, pentru ca utilajele lăsate nesupravegheate să nu producă accidente.

Astra Rail, care are ca acţionar majoritar (75%) concernul american Greenbrier, are 1.200 de salariaţi în unitatea din municipiul Arad.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian în această lună, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă