23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiArmata va oferi industriei naționale comenzi de 2,5 miliarde de lei

Armata va oferi industriei naționale comenzi de 2,5 miliarde de lei

În anul 2021, România își respectă, pentru al cincilea an consecutiv, angajamentul politic, asumat la cererea Statelor Unite, de a aloca cel puțin două procente din PIB pentru Apărare.

Angajamentul privind investițiile pentru Apărare adoptat la nivelul NATO prevede, pe lângă un prag minim de 2 la sută din PIB pentru Apărarea propriu – zisă, și o alocare de cel puțin 20 la sută din buget pentru echipamente militare majore, iar România respectă această solicitare, anunță un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

MApN precizează că va oferi, în anul 2021, “plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei”. Drept comparație, în anul 2020, MApN efectuase plăți directe către operatori din economia României în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei.

Anul trecut, MApN oferise, pe lângă plăți directe către firme din România, și plăți de un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii românești, ajungându-se astfel la suma totală de circa 2,5 miliarde de lei. O situație asemănătoare ar urma să aibă loc și în anul 2021.

“În funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ministrul Nicolae Ciucă anunța încă de anul trecut că marile programe de înzestrare ale Armatei Române trebuie să aducă beneficii și industriei autohtone, sub forma unor contracte. Acum, în februarie 2021, programul referitor la instalațiile mobile de lansare a rachetelor navale a fost aprobat de Parlamentul României.

“Avem un plan pe zece ani. Asta face posibile achiziţii care până acum nu au fost la îndemâna Ministerului Apărării. Avem programele de înzestrare strategică şi suntem dispuşi să ducem aceste înzestrări la bun sfârşit”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Actualul șef al statului a susținut permanent ideea că trebuie România să crească cheltuielile pentru Apărare, inclusiv în ceea ce privește înzestrarea Armatei.

Pe baza bugetului preconizat pentru anul 2021, MApN anunță că dorește să realizeze achiziții de echipamente si materiale direct de la furnizori din România  “care pot depăşi un miliard de lei”. În plus, alți 1,4 miliarde de lei sunt rezervați unor operatori economici străini care au drept subcontractori firme din România.
Printre programele aflate deja în derulare se numără transportorul blindat pentru trupe TBT PIRANHA V, platformele de transport auto multifuncționale pe roți, modernizarea avioanelor de antrenament și atac ușor la sol IAR-99, precum și avioanele de luptă multirol F-16. După cum se știe, acestea au fost cumpărate de România, second hand, din Portugalia, dar li se va asigura mentenanța în România, cu sprijinul SUA.

Separat, în proces de finalizare şi semnare se află contractul pentru cele patru corvete multifuncționale, contractul privind sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă SIML (recent aprobat de Parlament) și proceduri de achiziții în derulare pentru sisteme de comunicații și informatică C4I, pentru autovehicule tactice blindate ușoare, precum și pentru echipamente şi sisteme CBRN (de protecție chimică, nucleară, biologică și radiologică).
MApN va aloca pentru infrastructură, în anul 2021, peste 815 milioane de lei. Aici apar investiții de la bugetul de stat de 750 milioane lei, cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate de circa 15,5 milioane lei, precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 50 de milioane de lei. Unitățile care vor fi modernizate sunt, printre altele, cele care au în dotare sisteme de rachete Patriot.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă