Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Autoritatea polițistului. Ce drepturi vor avea suspecții și ce măsuri pot lua oamenii legii

Autoritatea polițistului. Ce drepturi vor avea suspecții și ce măsuri pot lua oamenii legii

Proiectul de lege privind autoritatea polițistului a fost aprobat în Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, astfel că va intra în vigoare după promulgare și după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Mihai Diac 0 comentarii

Legea privind  autoritatea polițistului instituie reguli clare referitoare la modul de legitimare a persoanelor, precum și reguli de control corporal, al bagajelor și al vehiculelor. Totodată, sunt clarificate situațiile în care o persoană poate fi condusă la sediul Poliției, precum și situațiile în care polițistul poate utiliza forța.

Astfel, sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

Noua lege înăsprește cadrul juridic pentru unele fapte antisociale, cum ar fi refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în apropierea locuințelor.

Poliţistul va avea dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Poliţistul va avea dreptul să conducă o persoană la sediul Poliţiei în mai multe situații.

De exemplu, atunci când nu s-a putut stabili pe loc identitatea acesteia, ori când se bănuiește că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate sunt false. Suspectul mai poate fi condus la sediul Poliției atunci când există suspiciuni că pregăteşte sau că a comis o faptă ilegală. Mai poate fi dusă la Poliție și persoana care, prin ­acţiunile sale, periclitează viaţa, ­sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei ­persoane, sau ordinea publică.

Persoana poate fi condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea ei, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale. Aceste proceduri trebuie finalizate în cel mult opt ore de la momentul plecării spre sediul Poliției. Ca o excepție, acest termen se poate prelungi până la cel mult 12 ore.

Garanții pentru respectarea drepturilor cetățeanului

Ca element de noutate, se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul Poliției. Aceasta trebuie să fie informată despre motivul conducerii la sediul Poliției înainte de inițierea acestei măsuri, să fie informată cu privire la drepturile ce-i revin, are dreptul să conteste măsura dispusă, să fie asistată de un avocat și de un medic, precum și să ceară informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică.

Polițistul are dreptul să intre într-o locuinţă sau în orice spaţiu ce este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau o persoană decedată sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni.

Noua lege introduce prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul “Poliţia, stai! Nu te apropia!” continuă să se apropie de polițist. În acest caz, polițistul are dreptul să reacționeze utilizând forța.

Comentarii

loading...