6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAutoritatea polițistului. Ce drepturi vor avea suspecții și ce măsuri pot lua...

Autoritatea polițistului. Ce drepturi vor avea suspecții și ce măsuri pot lua oamenii legii

Legea privind  autoritatea polițistului instituie reguli clare referitoare la modul de legitimare a persoanelor, precum și reguli de control corporal, al bagajelor și al vehiculelor. Totodată, sunt clarificate situațiile în care o persoană poate fi condusă la sediul Poliției, precum și situațiile în care polițistul poate utiliza forța.

Astfel, sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

Noua lege înăsprește cadrul juridic pentru unele fapte antisociale, cum ar fi refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în apropierea locuințelor.

Poliţistul va avea dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Poliţistul va avea dreptul să conducă o persoană la sediul Poliţiei în mai multe situații.

De exemplu, atunci când nu s-a putut stabili pe loc identitatea acesteia, ori când se bănuiește că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate sunt false. Suspectul mai poate fi condus la sediul Poliției atunci când există suspiciuni că pregăteşte sau că a comis o faptă ilegală. Mai poate fi dusă la Poliție și persoana care, prin ­acţiunile sale, periclitează viaţa, ­sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei ­persoane, sau ordinea publică.

Persoana poate fi condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea ei, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale. Aceste proceduri trebuie finalizate în cel mult opt ore de la momentul plecării spre sediul Poliției. Ca o excepție, acest termen se poate prelungi până la cel mult 12 ore.

Garanții pentru respectarea drepturilor cetățeanului

Ca element de noutate, se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul Poliției. Aceasta trebuie să fie informată despre motivul conducerii la sediul Poliției înainte de inițierea acestei măsuri, să fie informată cu privire la drepturile ce-i revin, are dreptul să conteste măsura dispusă, să fie asistată de un avocat și de un medic, precum și să ceară informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică.

Polițistul are dreptul să intre într-o locuinţă sau în orice spaţiu ce este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau o persoană decedată sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni.

Noua lege introduce prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul “Poliţia, stai! Nu te apropia!” continuă să se apropie de polițist. În acest caz, polițistul are dreptul să reacționeze utilizând forța.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă