10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAutoritățile promit un sfert de milion de tablete, părinții vor seriozitate din...

Autoritățile promit un sfert de milion de tablete, părinții vor seriozitate din partea dascălilor

Învățământul online pare desprins din filmele științifico-fantastice în cele mai multe dintre localitățile din mediul rural din România, acolo unde până să vorbim de lipsa accesului la internet avem surse de apă nepotabilă și toalete focare de infecție săpate după bunul plac în curți.

Șefii învățământului românesc și oamenii din fruntea Guvernului, plus președintele Klaus Iohannis, dau asigurări că din 14 septembrie România va intra pe harta digitală cel puțin în ceea ce privește accesul la educație. Sute de mii de tablete și laptop-uri sunt promise atât elevilor cât și cadrelor didactice mai puțin familiarizate cu tehnologia și rămase, în (prea) multe zone rurale, la stadiul de cretă și indicator.

„Guvernul României a alocat banii necesari pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete, tocmai pentru acei copii din mediile defavorizate. Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee.”, anunță Monica Anisie, ministrul Educației.

Cu doar cinci săptămâni rămase până la primul clopoțel, cumpărarea tabletelor este la faza de achiziție deschisă prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate iar despre laptop-uri abia se discută. Ori în aceste condiții termenul de livrare 10 septembrie, avansat oficial de doamna Anisie, dă fiori atât părinților cât și cadrelor didactice.

Tabletele se cumpără ușor, ce facem cu pregătirea cadrelor didactice?

Presupunând că toate merg ca unse, aparatura se livrează la timp și ajunge în timp record la elevi cu tot cu acces la internet, se ridică întrebarea cât de pregătite sunt cadrele didactice pentru învățământul online.

Experiența perioadei stării de urgență ne-a demonstrat că doar mică parte dintre dascăli a avut habar de conectivitatea online cu elevii, iar acest lucru este cunoscut și recunoscut la nivel guvernamental.

„Se lucrează la conţinutul predării online, dar şi la pregătirea profesorilor pentru ca modul în care ei îşi vor exercita acest act al predării să fie unul de calitate. Există câteva zeci de mii de profesori deja pregătite şi urmează să fie pregătiţi alţi profesori. Dar mai avem mult de lucru.”, recunoaște vicepremierul Raluca Turcan.

Rugată să estimeze cam cât la sută dintre dascăli sunt capabili să susțină cursuri online de calitate, oficialul a admis că nu există o situație statistică în acest sens și că abia acum se lucrează la evaluări pe fiecare unitate școlară în parte. Un proces anevoios în condițile în care cei mai mulți dintre învățători și profesori sunt în vacanța de vară.

A precizat totuși că-și dorește ca la 14 septembrie jumătate dintre ei să fie școliți în acest sens: „S-au făcut cursuri de pregătire a cadrelor didactice în interiorul unităţilor şcolare în colaborare cu profesorii de informatică pentru că sunt unităţi şcolare unde a existat această deschidere. Peste jumătate ne dorim să ştie să facă cursuri online.” N-a mai spus ce se va întâmpla cu cealaltă jumătate și, mai ales, cu elevii acestor cadre didactice.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă