Eurofighter Typhoon (Foto: Wallpaper Cave)

Eurofighter Typhoon (Foto: Wallpaper Cave)

Aviația militară britanică în România, „un factor de descurajare puternic” pentru Rusia

Prezenţa aviaţiei militare britanice în România a schimbat comportamentul Rusiei întrucât reprezintă un 'factor de descurajare solid', a apreciat un reprezentant al Royal Air Force (RAF), citat marţi de Press Association.

Rl online 0 comentarii

Aproximativ 150 de militari britanici sunt desfăşuraţi în prezent în apropierea oraşului Constanţa, în cadrul misiunii NATO de supraveghere aeriană (eAP), alături de forţe americane şi române.

Asumându-şi un rol conducător în cadrul eAP, forţele aeriene britanice au trimis patru avioane Typhoon la baza aeriană 'Mihail Kogălniceanu', situată la numai 1.000 km depărtare de Rusia.

Comandantul de escadron Ellis Williams, unul dintre piloţii avioanelor Typhoon trimise în România, a declarat că avionul este 'extrem de capabil', dar că performanţele sale pot fi sporite.

''Există capabilităţi suplimentare care am dori să ne permită să desfăşurăm un nivel ridicat al misiunii, dar acest lucru depăşeşte chestiunea apărării. Până la urmă, aproape fiecare capacitate pe care o avem poate fi îmbunătăţită dacă există bani alocaţi, dar trebuie să ne stabilim priorităţi'', a explicat militarul britanic.

Referitor la diferenţele între avioanele britanice şi cele ale forţelor aeriene române, comandantul de escadron a afirmat că avioanele Typhoon reprezintă un element de descurajare puternic faţă de Rusia.

''Avem un avion de vânătoare incredibil de capabil, acţionăm aici alături de avioanele MiG-21 ale României şi există o diferenţă de generaţii între capabilităţi. Am observat, atunci când suntem aici, o diferenţă foarte mare în comportamentul Rusiei pentru că suntem un factor de descurajare puternic'', a spus el.

Personalul militar britanic a fost desfăşurat în România la 17 aprilie pentru o perioadă de patru luni, pentru supravegherea spaţiului aerian de deasupra Mării Negre.

De la sosirea militarilor britanici la Constanţa, a existat un singur incident, la 4 mai, atunci când un avion IL-20 din forţele aeriene ruse a intrat în spaţiul aerian al NATO, adaugă Press Association, citată de Agerpres.

Comentarii

loading...