16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBacău: Doi parlamentari PNL trimit o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii

Bacău: Doi parlamentari PNL trimit o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii

Deputaţii PNL Tudoriţa Lungu şi Ionel Palăr şi-au manifestat “deosebită îngrijorare despre dorinţa ca Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău să fie realmente decimată, prin desfiinţarea a 50 de paturi şi dispariţia a 11 posturi pentru medicii specialişti, 39 de posturi de asistente medicale, 17 infirmiere, 16 îngrijitoare şi un statistician”.

“Personalul medical ar urma să fie redistribuit în alte secţii ale SJU, deşi este greu de imaginat ce activitate ar presta un medic cu specialitatea obstretică-ginecologie într-o altă secţie a aceleiaşi structuri medicale. Considerăm că ne aflăm în faţa unei decizii iresponsabile, care în niciun caz nu va avea drept efect eficientizarea activităţii ci, dimpotrivă, va duce la scăderea calităţii actului medical, la nemulţumiri în cadrul corpului medical, a pacientelor şi a familiilor acestora”, se arată în scrisoarea înaintată ministrului Sănătăţii.

Cei doi deputaţi atrag atenţia că “decizia de reducere drastică a numărului de paturi s-ar face exclusiv din motive financiare”, punându-şi întrebarea dacă în spatele unei astfel de măsuri există un studiu de impact.

“Nu ştim la acest moment dacă în spatele hotărârii de a reduce paturile de la 143 la 93 se află un studiu de impact sau un studiu privind prognoza evoluţiei demografice din judeţul Bacău. Ceea ce cu siguranţă ştim este că Maternitatea din Bacău are o largă adresabilitate, că aici vin să nască femei din tot judeţul, indiferent de condiţia lor socială. Ne întrebăm, dacă se ştia că numărul de naşteri sau de cazuri tratate în Maternitatea Bacău este în scădere, de ce a fost nevoie de o investiţie de peste 6,7 milioane de euro, finanţare asigurată prin fonduri europene şi de la Banca Mondială, dar şi din fonduri guvernamentale şi locale. De ce ne aflăm astăzi în situaţia ca una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară, cu cinci săli de operaţie, aşa cum o descriu autorităţile judeţului Bacău, trebuie acum restructurată şi de ce nu s-a realizat acest lucru înainte de modernizare?”, se arată în scrisoarea deputaţilor Lungu şi Palăr.

Parlamentarii PNL cer ministrului Sorina Pintea să analizeze “cu responsabilitate şi echilibru situaţia de la Maternitatea Bacău” şi să înţeleagă că, “dincolo de bani, se află oameni şi nevoi”. Ei atrag atenţia asupra faptului că medicii de la Maternitate nu pot să îşi găsească locuri de muncă pe alte secţii.

“Vorbim tot mai mult despre o criză a cadrelor medicale, care pleacă din România, atât din motive financiare, cât şi pentru că nu-şi pot desfăşura activitatea în condiţii decente. La aceste motive se adaugă, iată, şi unul legat de lipsa de predictibilitate şi de siguranţă a locului de muncă. La maternitatea din Bacău, din 19 medici, ar urma să rămână 8, numărul asistentelor ar scădea de la 68 la 29, iar din cele 29 de infirmiere ar mai rămâne doar 12. Cum se vor descurca, oare, cei 8 medici să asigure asistenţa medicală necesară, care va fi gradul lor de încărcare, cam câte gărzi vor face lunar şi, prin urmare, cum va rămâne cu ideea de asistenţă medicală de calitate? Probabil, doamnă ministru, că bugetul anului 2019, gândit într-un mod discutabil de partidul al cărui membru sunteţi, va mai crea şi alte situaţii similare celei de la Maternitatea Bacău. Ne aşteptăm să asistăm neputincioşi la tăieri de paturi, la reduceri de personal, într-o Românie în care suntem la coada oricărui clasament EUROSTAT în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi calitatea serviciilor medicale”, mai scriu parlamentarii PNL.

Zeci de angajaţi de la Maternitatea din Bacău au protestat, luni, în faţa unităţii, în semn de nemulţumire faţă de o intenţie a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă de reorganizare a secţiei, care ar presupune desfiinţarea a zeci de posturi de cadre medicale.

Medicii, asistentele medicale şi infirmierele cer conducerii spitalului să renunţe la demersurile de reducere a numărului de paturi, care va atrage, implicit, concedieri de personal. Protestul are la bază o adresă a şefei Secţiei de obstretică- ginecologie, Raluca Grigoriu, care, pentru reducerea cheltuielilor, a propus desfiinţarea a 50 de paturi şi, totodată, desfiinţarea a 11 posturi de medici, 39 de posturi de asistente, 17 posturi de infirmiere, 16 de îngrijitoare şi unul de statistician.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă