15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBani de la Fondul de Mediu pentru stații de încărcare a mașinilor...

Bani de la Fondul de Mediu pentru stații de încărcare a mașinilor electrice în marile orașe

Creșterea pieței mașinilor electrice reprezintă o provocare pentru primăriile marilor orașe, întrucât le revine obligația de a asigura parcări publice cu stații de încărcare, pentru a încuraja achiziționarea mașinilor electrice sau hibrid, care are ca efect reducerea poluării din oraș. Piața vehiculelor electrice cunoaște o creștere remarcabilă, prin creșterea lunară a vânzărilor în Anglia, Franța sau Statele Unite, cea mai mare creștere a vânzărilor de mașini electrice, o creștere de 15% lunar, fiind înregistrată în Norvegia. Pe piața din România, vânzările de mașini ecologice, electrice sau hibrid au crescut cu 83,02% în primele patru luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017.

Acum, primăriilor orașelor reședințe de județ le este oferită și oportunitatea începerii înființării unei rețele de stații de încărcare în parcările publice, în cadrul unui program derulat de Administrația Fondului de Mediu, program prin care sunt oferite finanțări de 90% din costurile înființării unei astfel de stații, restul de 10% fiind contribuția primăriei. Valoarea maximă a unei finanțări de la bugetul Fondului de Mediu este de 190.000 lei. Programul e derulat în baza ordinului nr. 760/17.07.2018 a ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”. Depunerea dosarelor se va încheia pe 15 noiembrie. 

 

Trebuie încurajată achiziționarea mașinilor electrice

Pe străzile Galațiului circulă mașini hibrid, dar nu se știe dacă în oraș sunt și mașini electrice. Există o stație în parcarea singurului mall din oraș, dar Primăria Galați și-a propus să înființeze stații de încărcare a mașinilor electrice în 10 parcări publice tocmai pentru a-i încuraja pe gălățeni să cumpere mașini electrice sau hibrid. „Nu am idee câte mașini full-electric sunt în Galați. Mașini hibrid sunt, am mai văzut pe stradă. Dar hai să o luăm și invers: pentru a putea să îți cumperi o mașină electrică trebuie să ai infrastructura necesară pentru a o putea utiliza. Trebuie să creăm oportunitatea, pentru a încuraja pe cei care doresc să își cumpere o mașină electrică să o poată face”, ne-a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. 

 

Primele 6 stații cu bani de la Fondul de Mediu

A și fost făcut un prim pas. Consiliul Municipal a aprobat studiul de fezabilitate și devizul general în baza cărora va fi solicitată în cadrul programului Fondului de Mediu finanțarea instalării primelor 6 stații.

„Este vorba de șase puncte, dar au mai fost propuse și alte patru locații care ar putea beneficia de o astfel de investiție. Suntem pe repede-înainte, asta însemnând că acest apel cu privire la instalarea stațiilor de încărcat electrice are o perioadă de o lună de zile în care se pot depune aceste cereri de finanțare. Mergem deocamdată cu cele șase stații, pentru care avem întocmită și documentația cadastrală, întrucât una dintre principalele condiții pentru a putea accesa fonduri este de a face dovada proprietății terenului pe care urmează să se realizeze investiția. În momentul de față au fost identificate primele șase locații, celelalte vor urma, pentru că intrăm și noi în logica Uniunii Europene și a ceea ce se întâmplă în vestul Europei și cu siguranță că nu ne vom opri la cele șase parcări care vor beneficia în viitor de stații încărcare”, spune primarul Galațiului.

Cele șase stații de încărcare a autovehiculelor electrice vor fi înființate în parcarea Sălii Sporturilor, în parcarea Casei de Cultură a Sindicatelor, în zona Colegiului Național „Mihail Kogălniceanu“, pe strada Constantin Levaditti, în parcarea fostului Hotel Dunărea și la sediul Primăriei, pe strada Domnească. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.384.991 lei.

Dacă o comparăm cu alte achiziții ale municipalității, mai mult sau mai puțin justificate, este o sumă mică. Dar principalul beneficiu este reducerea poluării într-un oraș în care zeci de ani aerul a fost poluat de fumul, praful și noxele, emanate din cele 120 de coșuri de fum de pe platforma combinatului siderurgic. Între timp, instalațiile poluante ale combinatului au fost modernizate sau închise și cel mai important factor de poluare din oraș este traficul auto.

 

Următorul pas: transport public „hibrid“

Va fi o schimbare notabilă și în privința transportului public din Galați. După ce a fost făcut un prim pas către asigurarea transportului public cu mijloace de transport electrice prin achiziția a 17 noi troleibuze, municipalitatea va înlocui o mare parte din flota de autobuze a societății Transurb SA cu autobuze hibrid:

„Noi am mers în primă fază pe demararea programului de cumpărare a 50 de autobuze hibrid, pentru că, în momentul de față, datorită costurilor foarte mari la achiziția de autobuze full-electric sunt prohibitive pentru bugetul de care dispune primăria. În urmă cu două luni, am supus atenției consilierilor municipali aprobarea achiziției a 50 de autobuze hibrid, nu full-electric”, a mai precizat primarul Galațiului.   

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă