9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBăsescu: „Scutul de la Deveselu e mai actual ca oricând!”

Băsescu: „Scutul de la Deveselu e mai actual ca oricând!”

„Acum îl putem lua şi pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului.

În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, că o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curand va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că scutul ar putea fi folosit în contextul în care Iranul ar dori să dea o lovitură unui aliat al SUA: „Să lovească SUA e foarte greu. Dar ar putea să-i dea prin cap nevoia de a-şi arăta capabilităţile militare, încercând să lovească un aliat al SUA.

Baza de la Deveselu (județul Olt) găzduiește elementele scutului antirachetă inițiat de SUA și transferat ulterior NATO. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă, sunt amplasate în facilitatea americană din cadrul Bazei aeriene românești de la Deveselu. Marina americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu în octombrie 2014.

Amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă a fost decisă în 2011, când președintele de atunci al SUA; Barack Obama, a modificat abordarea inițială a predecesorului său.

Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.

Scutul antirachetă de la Deveselu, modernizat, anunţă NATO/ O baterie THAAD desfăşurată de SUA pe timpul modernizării urmează să fie redesfăşurată

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Vești bune pentru șoferii din București! Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă începând de duminică

Circulația pe Podul Grant din București va fi reluată de duminică, 31 martie, pe sensul Crângaşi-Turda, anunță site-ul g4media.ro. Traficul va fi redeschis după aproape...
Ultima oră
Pe aceeași temă