11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBistriţa: Peste 40 de copii crescuţi la orfelinat, mutaţi în case de...

Bistriţa: Peste 40 de copii crescuţi la orfelinat, mutaţi în case de tip familial

Cea de-a treia locuinţă de acest tip a fost construită în municipiul Bistriţa.

În fiecare casă vor locui câte 14 copii, cu vârste de la 3 la 19 ani, care vor avea la dispoziţie dormitoare cu câte trei paturi, băi utilate complet şi o zonă de living în care vor socializa şi vor lua masa împreună.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, prezent la inaugurarea de la Năsăud, le-a cerut angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să le ofere celor mici cadrul familial de care au nevoie.

“Ştim cu toţii cum arătau, după anii ’90, aceste centre de protecţie a copilului, care sunt condiţiile acum şi mă bucur foarte mult că aceşti copii vor avea condiţii de viaţă foarte bune. (…) Sper ca cei de la direcţie, care vor lucra în aceste case, să aibă capacitatea necesară şi înţelepciunea ca partea aceasta, de infrastructură, care este foarte bună, să fie completată prin ei şi cu partea de suflet, partea de cadru familial, care le lipseşte acestor copii”, a spus Moldovan.

La rândul său, directorul regional al HHC, Ştefan Dărăbuş, a vorbit despre un proiect de prevenire a separării familiale, pe marginea căruia au început discuţii cu Guvernul şi care ar putea oferi o linie de finanţare pentru familiile aflate în situaţia de a renunţa la tutela copiilor din cauza lipsei mijloacelor de trai.

“Foarte mulţi copii, mii, zeci de mii, sute de mii de copii pot să rămână alături de părinţii lor printr-o finanţare care să ţintească familia în situaţii de vulnerabilitate”, a spus Dărăbuş.

Casele de tip familial inaugurate marţi au fost dezvoltate în cadrul procesului de închidere a Centrului de plasament din Năsăud, început în toamna anului 2014, iar investiţia se ridică, potrivit preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, la aproximativ 400.000 euro.

Odată cu luarea deciziei de a închide centrul de plasament din Năsăud, autorităţile au căutat soluţii, alături de HHC, pentru 82 de copii aflaţi în grija statului. Pentru 14 copii s-a reuşit reintegrarea în familiile lor naturale, alţi şase au ajuns la asistenţi maternali, un copil a fost transferat în serviciul alternativ de protecţie al DGASPC, iar 19 tineri care urmau să părăsească sistemul de protecţie au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională.

Restul de 42 de copii au fost mutaţi în casele de tip familial construite pe terenuri puse la dispoziţie de către primăriile din Năsăud şi Bistriţa.

Branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la Consiliul Judeţean, iar construcţia şi amenajarea caselor au fost asigurate de fundaţia HHC, în parteneriat cu un retailer scandinav.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă