15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBogdan Aurescu a deschis conferința privind conflictele ce amenință stabilitatea la Marea...

Bogdan Aurescu a deschis conferința privind conflictele ce amenință stabilitatea la Marea Neagră

Printre vorbitorii la acest eveniment, moderat de Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român, s-au mai aflat Vladimir Socor, analist politic senior pentru Europa de Est în cadrul Fundaţiei Jamestown din Statele Unite ale Americii şi Svante Cornell, director al Institutului pentru Politici de Securitate şi Dezvoltare din Suedia. Din partea MAE a mai participat la panelul de discuţii, în calitate de vorbitor, Dan Neculăescu, secretar de stat pentru afaceri strategice.

În cadrul intervenţiei sale în deschiderea evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit despre situaţia de securitate în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene şi NATO, marcată de perpetuarea conflictelor prelungite, a căror soluţionare nu se află în acest moment, din păcate, printre primele priorităţi la nivel european sau euroatlantic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenţia asupra posibilităţii ca aceste conflicte, prin natura lor, să reizbucnească în orice moment, aşa cum s-a întâmplat în cazul Nagorno-Karabakh sau, recurent, în cazul conflictului din Donbas, având consecinţe nefaste pentru populaţia locală şi fiind perpetuată o stare permanentă de tensiune şi instabilitate, cu privarea de drepturi fundamentale şi oportunităţi economico-sociale reale, dar şi pentru regiunea Mării Negre în ansamblu. Totodată, ministrul afacerilor externe a atras atenţia asupra provocărilor la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli şi la adresa tranziţiei democratice a statelor din vecinătatea UE, precum şi a securităţii europene şi euro-atlantice în sens larg.

Având în vedere aceste consecinţe, ministrul român a făcut un apel la implicarea consistentă a comunităţii internaţionale în procesul de soluţionare a acestor conflicte, ce ameninţă stabilitatea în regiunea Mării Negre şi ale căror efecte sunt resimţite de ţări ca România. A evidenţiat că aceste conflicte sunt utilizate ca pârghii de influenţă în regiune pentru afectarea stabilităţii regionale şi a securităţii euroatlantice şi a accentuat că această temă trebuie menţinută în atenţia prioritară a tuturor organizaţiilor internaţionale relevante – UE, NATO şi altele.

Şeful diplomaţiei române s-a referit, în acest context, la perpetuarea conflictului din Transnistria şi a evocat situaţiile specifice şi din alte zone de conflicte prelungite, precum Osetia de Sud şi Abhazia, Donbas, Nagorno-Karabakh.

În contextul reflecţiei din cadrul NATO asupra viitorului Alianţei, precum şi în contextul eforturilor UE de concepere a unei Busole Strategice, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru recunoaşterea şi abordarea conflictelor prelungite din zona Mării Negre ca ameninţări la adresa securităţii europene şi euroatlantice, în regim prioritar.

În acest sens, şeful diplomaţiei române a amintit iniţiativa României, când la finalul anului trecut, a semnat şi adresat, alături de alţi 10 omologi (din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia) o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, subliniind importanţa unei dezbateri ample asupra conflictelor prelungite la o reuniune viitoare a Consiliului Afaceri Externe, precum şi asupra modalităţilor de creştere a implicării şi influenţei UE în procesele politice vizând soluţionarea durabilă, sustenabilă, negociată a acestor conflicte.

Din această perspectivă, ministrul Bogdan Aurescu a salutat schimburile de opinii din cadrul conferinţei organizate de Institutul Diplomatic Român pe tema conflictelor prelungite şi a mulţumit IDR pentru iniţiativa organizării acestei dezbateri.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă