13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBogdan Aurescu: ”Limbajul ministrului de externe ungar este inacceptabil și lipsit de...

Bogdan Aurescu: ”Limbajul ministrului de externe ungar este inacceptabil și lipsit de respect!”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri seară, că “a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context” a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Preşedintele României către Curtea Constituţională a României a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) şi face mai multe precizări.

“MAE respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român”, a subliniat MAE.

Conform sursei citate, decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România. Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege.

“Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza. În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public”, a menţionat MAE.

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, afirmă, într-o postare pe Facebook, că preşedintele României, Klaus Iohannis, “este un politician extremist antimaghiar”, acuzându-l că “implică în mod constant Ungaria şi guvernul maghiar în campania electorală din România”.

Reacţia lui Szijjarto a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Şeful statului apreciază că actul normativ contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă