12.3 C
București
sâmbătă, 23 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBT şi CEC Bank, primele bănci care au introdus Serviciul Plăţi Instant

BT şi CEC Bank, primele bănci care au introdus Serviciul Plăţi Instant

“Ne bucurăm să fim una dintre cele două bănci care dau startul Plăţilor Instant în România, aducând clienţilor o experienţă nouă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Clienţii vor putea transfera lei, în timp real, spre băncile din ţara noastră care aderă la această tehnologie, inclusiv în intervalul off hours – şi anume a doua parte a zilei, la final de săptămână sau în zilele de sărbători. Aceştia vor putea folosi serviciul Plăţi Instant prin BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, precum şi prin aplicaţia BT Pay, gratuit primele trei luni de la lansare. Ne bucurăm să avem astăzi ocazia să anunţăm această noutate, pentru care ne-am pregătit încă de anul trecut prin dezvoltările de aplicaţii şi testările necesare. Mulţumim echipei Transfond şi CEC Bank pentru pasul făcut împreună, care schimbă bankingul în direcţia digitală. Mult succes băncilor care urmează să adere la Sistemul de Plăţi Instant”, a declarat Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania.

Conform unui comunicat al Transfond şi al băncilor, Serviciul Plăţi Instant asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăti executate prin Plăţi Instant se încadrează sub 50.000 de lei.

“Prin utilizarea Serviciului Plăti Instant, clienţii CEC Bank, persoane fizice şi juridice, vor putea efectua plăţi în orice moment, în condiţii de flexibilitate, confort şi siguranţă. Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate la ghişeele băncii sau prin intermediul aplicaţiei CEC Bank Mobile Banking, momentan doar către beneficiari cu conturi deschise la Banca Transilvania. Pe măsură ce alte bănci vor adera la noua schema de decontare, tranzacţiile vor putea fi iniţiate şi către clienţii acestora’, a declarat Laurenţiu Mitrache, director general – preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank.

Utilizatorii finali (consumatori, autorităţi, business-uri, etc.) vor putea utiliza serviciul Plăţi Instant pe măsura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăţi) cu care aceştia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăţi de retail în timp real.
Serviciul a fost dezvoltat de Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociaţia Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naţionale de Plăti) şi Banca Naţională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plăţi).

Plăţile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri în siguranţă, acestea fiind procesate interbancar de către Transfond, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României.

Asociaţia Română a Băncilor, în baza mandatului acordat de Banca Naţională a României şi a acordului de licenţă semnat cu European Payment Council, administrează implementarea, funcţionarea şi dezvoltarea Schemelor Naţionale de Plăţi pe structura standardelor europene, inclusiv a schemei de Plăţi Instant pentru plăţile în lei care intră în funcţiune luni.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti Instant bunuri şi servicii achiziţionate în mediul online sau în mediul real, de a face plăţi Instant către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari. Business-urile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente cu încadrare în plafonul menţionat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decât în urma confirmării plăţii sau chiar a încasării fondurilor, fie de orice alta situaţie care presupune urgenţa pentru efectuarea uneia sau mai multor plăţi.

Pentru operatorii economici care implementează singuri sau cu sprijinul băncilor cu care colaborează, capacităţi de încasare prin instrumentul ‘Plăţi Instant’ (comercianţi tradiţionali, magazine virtuale, businessuri din orice alt domeniu), avantajele sunt date de recepţionarea imediată a banilor în cont, precum şi, ca exemplu, de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/ promovare a propriilor servicii şi produse, bazate pe stimularea clienţilor de a achita prin ‘Plăţi Instant’.

‘O serie de bănci se afla în etapele finale de pregătire, înrolările acestora în infrastructură pentru Plăţi Instant urmând să fie realizate în funcţie de propriile strategii pentru produsele oferite clienţilor şi de stadiul concret al acţiunilor interne de conectare ale fiecăreia la infrastructura centrală. Este de aşteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clienţilor bancari din România. În completarea serviciului Plăţi Instant, Transfond urmează să lanseze în producţie serviciul AliasPay, ce va permite iniţierea de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienţii serviciilor de plăţi vor putea să iniţieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menţionat, fie prin Plăţi Instant, fie prin ordine de plată tradiţionale”, a subliniat directorul general al Transfond, Sabin Carantină.

Cele mai citite

Studentă găsită moartă într-un apartament din Timișoara. Iubitul este suspectul de crimă

Anchetatorii au stabilit că studenta găsită moartă într-un apartament din Timişoara a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuţit. Poliţiştii au şi un...

Candidatul PNL pentru funcția de președinte al CJ Bacău este ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a fost votat, sâmbătă, de Colegiul Director al PNL Bacău, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului...

Elon Musk a făcut marele anunț: Neuralink va putea vindeca orbirea

Elon Musk anunță că Neuralink va putea vindeca orbirea și va ajuta persoanele paralizate să meargă din nou, potrivit jurnalul.ro. Cipul conectează creierul la computere...
Ultima oră
Pe aceeași temă