10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBucureștiul va fi apărat cu rachete Patriot

Bucureștiul va fi apărat cu rachete Patriot

Statul Major al Forțelor Aeriene (SMFA) ale României continuă programul de înzestrare cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, tip HSAM, cumpărate din Statele Unite, și a început procedurile pentru realizarea infrastructurii necesare operaționalizării, în România, a acestui tip de rachete.

Această informație a fost prezentată în cadrul ședintei de de autoevaluare a activității SMFA pe anul 2019, ședință care s-a desfășurat luni, 3 februarie, în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Potrivit unui comunicat difuzat ulterior de Ministerul Apărării Naționale, responsabilii militari români au anunțat, în ședința de bilanț, că SMFA “a lansat procedurile pentru realizarea infrastructurii necesare operaționalizării capabilității HSAM, realizată cu sisteme PATRIOT, în locațiile Mihai Bravu și Capu Midia”.

„Statul Major al Forţelor Aeriene are capacitatea de a conduce acțiunile de apărare a integrității spațiului aerian național, continuând în același timp procesul de dezvoltare a capacității de luptă a marilor unități și unități din subordine”, a declarat generalul-maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

Comunicatul MApN nu explică de ce sistemele PATRIOT vor fi instalate exact în aceste două locații. Totuși, se știe că la Capu Midia (județul Constanța) se află un poligon al Forțelor Aeriene ale României și că această locație este relativ apropiată de baza militară de la Mihail Kogălniceanu, care este permanent folosită de Statele Unite, mai ales pentru rotirea trupelor americane care execută misiuni în Orientul Mijlociu.

Se poate presupune, astfel, că rachetele Patriot care vor fi instalate la Capu Midia vor fi menite să crească nivelul de protecție asigurat pentru baza de la Mihail Kogălniceanu și, implicit, pentru militarii americani aflați pe teritoriul României.

Cealaltă locație stabilită pentru viitoarea instalare a rachetelor Patriot, Mihai Bravu, este o comună situată în județul Giurgiu, la circa 35 de kilometri sud de București. La Mihai Bravu există, dinainte de anul 1989, facilități militare, inclusiv pentru rachete antiaeriene, precum și un poligon care este destinat, printre altele, testării unor vehicule militare. Alegerea acestui amplasament pentru noile sisteme Patriot poate fi explicată prin faptul că rachetele antiaeriene care ar fi lansate de aici pot asigura apărarea aeriană a Bucureștiului.

Acum aproape un an, MApN anunța că a efectuat, la data de 13 martie 2019, plata pentru achizitia unui lot de rachete model PAC-2 GEM-T destinate sistemelor sol-aer cu bataie mare (HSAM) PATRIOT. Plata făcută de România, în valoare de peste 85 de milioane de dolari (mai precis: a 85.160.996 USD), a fost realizată după ce, cu o lună mai înainte, Guvernul semnase un amendament la Scrisoarea de Oferta si Acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) transmisă, în prealabil, de partea americană.

“Achizitia celor sapte sisteme de rachete sol-aer, patru pentru Fortele Aeriene si trei pentru Fortele Terestre, constituie, pentru tara noastra, un interes esential de securitate, avand in vedere ca, prin realizarea capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol, se asigura intarirea securitatii nationale si aliate. Acest demers contribuie, in mod semnificativ, la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Achizitia sistemului Patriot adauga o capacitate defensiva esentiala, menita sa contribuie semnificativ la apararea colectiva in cadrul NATO”, anunța, anul trecut, MApN.

Pe baza acordului semnat cu Administația SUA, Armata Română primește în dotare cea mai recenta versiune de sisteme Patriot testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3 + fiind cel mai recent model aflat în serviciu și utilizat de trupele SUA.

Cincisprezece țări din NATO folosesc sisteme americane Patriot pentru a-și proteja populația civilă și trupele. Printre aceste țări se află Statele Unite, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă