20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCad capete în MAI. Ministrul Carmen Dan susține că ofițerii anticorupție își...

Cad capete în MAI. Ministrul Carmen Dan susține că ofițerii anticorupție își depășesc atribuțiile

„Nu cred că am terminat cu corupţia din minister”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu prilejul ultimului bilanț al activității MAI.

Conform organigramei Ministerului Afacerilor Interne, structura specializată însărcinată cu prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului MAI este Direcția Generală Anticorupție (DGA). După ședința de bilanț a activității MAI, ministrul Carmen Dan a anunțat chiar intenția de a trece la restructurarea DGA.

„În perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA. Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susţinem prevenţia atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem. Am cerut recent directorului general o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la două constatări pe care le-am avut faţă de activitatea Direcţiei de anul trecut. Prima priveşte faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale – în învăţământ, în sănătate sau în administraţie. A doua observaţie priveşte zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că privesc alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet. Pot să înţeleg mecanismul delegării din partea Parchetului, dar nu trebuie să uităm că această unitate s-a înfiinţat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI. Atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu putem să ignorăm sensul pentru care s-a înfiinţat această structură. Vă anunţ sincer că mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată această unitate. MAI are nevoie de o astfel de structură de integritate şi nu de un alt Parchet!”, a declarat ministrul Carmen Dan.

 

DGA, la concurență cu DNA

Spre deosebire de Direcția Națională Anticorupție (DNA), subordonată Parchetului General și devenită celebră prin dosarele întocmite unor politicieni, DGA, înființată în anul 2005, are atribuții doar asupra angajaților MAI, astfel încât activitatea DGA nu este atât de vizibilă pentru opinia publică.

În interiorul DGA s-au acumulat însă tensiuni care au „explodat” în momentul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că vrea să reorganizeze DGA. Directorul general al DGA, chestorul de poliție Cătălin Ioniță, a lansat un contra-atac la adresa ministrului de Interne – care este, teoretic, șeful său ierarhic. Duminică, chestorul Ioniță a transmis o scrisoare deschsă în care afirmă că “trebuie să înceteze minciunile, manipulările și mascarada care se face în minister”.

Cătălin Ioniță susține că scopul programului de reorganizare a DGA este chiar îndepărtarea lui de la conducerea DGA, dar că, pentru a justifica această decizie, ministrul Carmen Dan lansează critici nemeritate la adresa întregii activități a DGA. Chestorul Ioniță afirmă că, înainte să anunțe că va trece la reorganizarea DGA, ministrul Carmen Dan a ordonat o serie de acțiuni de control asupra DGA, din partea Direcției de Audit Public Intern, a Direcției Generale de Protecție Internă și a Corpului de Control al MAI, iar scopul acestor controale n-ar fi fost decât să găsească motive pentru demiterea din fruntea DGA a lui Cătălin Ioniță – susține acesta.

El mai subliniază că datele făcute publice de ministrul Carmen Dan, cu privire la activitatea așa-zis necorespunzătoare a DGA, sunt greșite.

„Cu privire la afirmaţia că, din 1.495 suspecţi, 174 sunt lucrători MAI, 24 având func-ţii de conducere, precizez că în majoritatea dosarelor prezenţa unui cadru MAI este însoţită de participaţia unuia sau a mai multor suspecţi ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Aşadar afirmaţia că doar 10% din suspecţi sunt cadre MAI este vădit neprofesionistă”, spune chestorul Cătălin Ioniță.

 

Pentru cine bat clopotele

Potrivit acestuia, „doamna ministru a continuat să prezinte o situaţie eronată asupra rezultatelor şi activităţii desfăşurate în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, de colegii mei şi am spus că este necesar să fie corect informată pentru că atât măsurile preventive, cât şi cele de combatere au fost apreciate atât de conducerea ministerului, la ultimul bilanţ al DGA, cât şi de unităţile de Parchet. Iar aceste lucruri trebuie să reprezinte măcar o ipoteză care să însemne că trebuie să fim extrem de precauţi şi de aplicaţi când propunem modificări organizatorice asupra DGA”.

Pe de altă parte, directorul general al DGA avertizează că ministrul Carmen Dan caută pretexte pentru a demite și alte persoane cu funcții – cheie în MAI, una dintre acestea fiind chestorul Florentin Brăcea, șeful Poliției Rutiere. Cu privire la chestorul Brăcea, intenția lui Carmen Dan de a-l înlătura din funcție fusese deja anunțată și de președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

„Știu că domnul Brăcea deja este într-o procedură avansată de destituire din funcția publică. Eu știu că domnul Brăcea, în opinia doamnei Carmen Dan, nu corespunde acestei funcții. În opinia mea, da. Au declanșat o procedură de cercetare disciplinară cu încălcarea unor reguli de drept. Mai multe lucruri are în componență această poveste, dar un lucru este simplu: domnul Brăcea și-a făcut datoria, își face treaba și probabil că deranjează”, a declarat Dumitru Coarnă la postul B1 TV. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă