17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCâinii fără pedigree nu mai pot fi vânduţi în Pet-Shop

Câinii fără pedigree nu mai pot fi vânduţi în Pet-Shop

„Veritabile crescătorii de câini şi pisici s-au dezvoltat în ultimii ani, care alimentează pet shop-urile şi comerţurile similare sau site-urile de comerţ online. Din păcate, bunăstarea animalelor nu este respectată, condiţiile de păstrare, rata forţată de înmulţire (animalele fiind abandonate pe teritoriul public după ce au ajuns la capătul ciclului de înmulţire profitabilă pentru proprietari), sănătatea biologică (probleme din cauza condiţiilor insalubre de creştere) (…) Cetăţenii sunt înşelaţi în mod constant cumpărând pisici sau câini de o anumită rasă din pet shop-uri, deşi niciun câine de exemplu nu are Pedigree”, se arată în expunerea de motive a proiectului votat, joi, de CGMB.

Potrivit proiectului, care se referă la comercializarea animalelor ce provin din alte surse decât adăposturi sau crescătorii cu certificare pedigree, cei ce nu respectă aceste prevederi riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi 3.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Experţii denunţă de asemenea condiţiile improprii în care sunt ţinute animalele până la vânzare şi faptul că aceste condiţii sunt răspunzătoare de probleme atât comportamentale cât şi medicale, lucru care duce la abandonarea lor ulterioară când cumpărătorul realizează că nu îl poate integra corect în familie (costuri pentru tratament, întreţinere costisitoare din cauza unor condţii medicale care impun o anume dietă şi costuri cu educaţie, valabil pentru câini mai ales”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului, a crescut cererea de animale de companie, în prezent, în Bucureşti, după estimările Colegiului Medicilor Veterinari, o familie din patru fiind posesoarea unui animal de companie.

Tudor Tim Ionescu, consilierul general care a iniţiat un proiect de interzicere a comercializării animalelor fără pedigree, susţine că, în prezent, pet shop-urile nu pot să dovedească faptul că animalele au certificare autentică.

„Vânzarea de câini şi pisici în pet shop-uri şi în magazine, comerţuri sau târguri de pe raza Municipiului Bucureşti nu se va mai putea comercializa decât cu două condiţii: să provină dintr-o canisă autorizată iar animalele să aibă certificate de autenticitate emise de asociaţia chinoligică, sau dacă provin din adăposturi. De ce de la adăposturi? Pentru că ne dorim să promovăm adopţiile şi există atâţia câini care nu au familii, care zac în adăposuri. Ori, dacă pet shop-urile tot îşi doresc să comercializeze câini, perfect, nu este niciun fel de problemă, să adopte puiuţi din adăposturi, să-i spele, să-i parfumeze şi să-i vândă cu cât vor ei, chiar şi pe 1.000 de euro, dacă sunt iscusiţi ca antreprenori”, a declarat, pentru Mediafax, Tudor Tim Ionescu, consilier din partea ALDE în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi iniţiatorul acestui proiect.

Potrivit acestuia, în prezent, câinii cu pedigree se cumpără numai de la canise autorizate, care se găsesc pe site-ul asociaţiei chinologice.

„Ceea ce vând acum pet shop-urile, ca să fie pe înţelesul tuturor, nu sunt decât câini care seamănă cu labradori sau bichoni, iar comercianţii nu pot dovedi prin acte că acel animal chiar este certificat autentic(…) De asemenea, se cumpără mulţi câini care sunt bolnavi, pentru că sunt ţinuţi în condiţii improprii”, mai spune Ionescu.

Consilierul general mai precizează că, în prezent, animalele din pet shop-uri ar proveni de la ferme de animale care ar înmulţi forţat patrupedele, din raţiuni comerciale.

„Animalele care se comercializează acum în magazine provin din ferme de animale, unde cei care le cresc vor să facă bani, şi se apucă să înmulţească foarte mult, adică anormal. Şi atunci, fiind o înmulţire forţată, apar şi anomalii genetice”, mai explică Tudor Tim Ionescu.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă