12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCamera Deputaților a dezbătut moțiunea împotriva ministrului Energiei

Camera Deputaților a dezbătut moțiunea împotriva ministrului Energiei

UPDATE: Ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu a blocat niciun fel de investiţii în domeniu şi că nu înţelege de ce e acuzat că “luăm gaze de la ruşi”.

“Îmi pare bine că energia este aşa un subiect important în care dezbatem nişte lucruri, după părerea mea, prezentate mai ciudat. Nu vreau să comentez cum au apărut normele, când au apărut, de ce au apărut… Vreau că comentez partea cu propaganda rusă. Îmi pare tare rău că o colegă mă acuză pe mine şi spune că am preluat injurii. Nu cred că am înjurat vreodată pe cineva în Parlament. Că am folosit elemente de propagandă rusă, nu cred că s-a întâmplat şi nu cred că există vreun document care să susţină acest lucru. Nu cred că am făcut ceva împotriva intereselor României. N-am militat suficient de mult, poate dumneavoastră credeţi că scaunul de ministru este foarte comod. Vă invit să vă aşezaţi pe el, haideţi să vedeţi cum e. N-am blocat niciun fel de investiţii. Investiţiile în Marea Neagră s-au deblocat şi o să se deblocheze în continuare. Tot timpul ne plângem că producţia internă nu e suficientă şi dovedim că nu e suficientă. Până acum am luat gaze de la ruşi, acum sunt acuzat că luăm gaze de la ruşi, şi nu înţeleg chestia asta… România n-are suficiente gaze pentru asigurarea producţiei interne la nivelul de astăzi, cu 30% din populaţie neracordată la gaze, cu combinatele petrochimice oprite, cu câteva centrale pe gaze şi mai multe pe cărbune”, a declarat ministrul de resort, la dezbaterile pe moţiunea simplă “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.

UPDATE: Deputatul PNL Lucian Bode l-a acuzat pe ministrul Energiei, Anton Anton, de politizarea sistemului energetic.

“Dincolo de radiografia acţiunilor Guvernului, sintetizate foarte pe scurt în această moţiune simplă, aş dori să exemplific doar câteva: haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114, care are deja şi un pui, deposedarea companiilor de stat de toate resursele şi rezervele, lipsa investiţiilor în retehnologizări şi în capacităţi noi de producţie, respectiv nerealizarea lucrărilor de mentenanţă a sistemului energetic naţional, politizarea sistemului energetic – domnule ministru dacă aţi putea aţi politiza până şi megawattul. (…) Aţi compromis investiţiile strategice în Marea Neagră! Dincolo de această radiografie a sistemului energetic naţional, vă rog, după ce îi cereţi voie domnului Chiţoiu, trezorierul sistemului naţional, să vă achitaţi de obligaţiile care vă revin în calitatea dumneavoastră de detaşat în fotoliul de ministru al Energiei”, a spus Bode, la dezbaterea moţiunii simple intitulate “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, iniţiată de Partidul Naţional Liberal.

El i-a solicitat ministrului Energiei să conlucreze cu specialişti din minister, “nu cu Niculae Bădălău”, pentru a pune în dezbatere publică o strategie energetică adaptată la nevoile actuale ale României, corelată cu o strategie naţională privind resursele naturale.

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a înmânat ministrului Anton Anton mai multe facturi la energie electrică şi la gaze.

“Poate o să învăţaţi şi dumneavoastră cât sunt preţurile în lumea reală”, i-a spus Popescu.

Liberalul a arătat că numirile în companiile energetice sunt politice, dând şi exemple: “Cătălin Burcescu – director general adjunct servicii energetice, candidat pe lista la europarlamentare ALDE, Alexandru Vladu – director general servicii energetice Muntenia, vicepreşedinte ALDE Giurgiu, Ovidiu Andrei – director general Electrica Serv, consilier juridic ALDE Giurgiu, Marius Stanciu – director general adjunct Electrica, ALDE Giurgiu, iar la Centrul de Management al Apei Grele – secretara, şoferul, colegii de liceu ar fi angajaţii ALDE Mehedinţi”.

În replică, deputatul ALDE Toma Petcu a susţinut că aceştia au preluat o societate falimentară şi au reuşit, printr-un plan bun de reorganizare, scoaterea ei din insolvenţă.

“Rezultatele sunt cele care vorbesc. Restul sunt lucruri care ţin de politică”, a afirmat el.

Deputatul PNL Sorin Bumb l-a acuzat pe ministrul Energiei de demagogie şi i-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări.

“Domnule ministru, vă rog frumos să îmi spuneţi dacă aveţi cunoştinţă că două treimi din populaţia României nu este racordată la sistemul de distribuţie de gaze? Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce din 2012 nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie nouă în România, când era atributul Ministerului Energiei, concesiunea de distribuţie era în curtea dumneavoastră? Am iniţiat împreună cu colegii Legea 167 care a intrat în vigoare în 10 iulie 2018. Conform acestei legi, concesiunea distribuţiei a trecut la UAT-uri sau asociaţii ale acestora, dar aţi refuzat sistematic la toate intervenţiile pe care le-aţi avut să vă grăbiţi cu eliberarea normelor. Trebuiau să apară în 17 septembrie şi au apărut astăzi, după nouă luni de zile după ce legea a apărut în Monitorul Oficial. Puteţi să îmi răspundeţi de ce? Este incompetenţă? (…) Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce ne-aţi minţit de atâtea ori ba că Ministerul Justiţiei nu şi-a pus semnătura pe norme, ba că Ministerul Finanţelor, ba că Ministerul Dezvoltării”, a spus liberalul.

UPDATE: Deputatul social-democrat Laurenţiu Nistor a afirmat, în plenul Camerei, că moţiunea simplă iniţiată de PNL la adresa ministrului Energiei este o “caricatură” şi i-a acuzat pe semnatari că de-a lungul timpului au închis 8 mine din 10 în Valea Jiului.

“Domnule ministru (al Energiei, Anton Anton – not.red.), de când v-am cunoscut mi-am pus în gând ca niciodată să mă cert cu dvs, dar cred că azi, în plenul Parlamentului, o să mă cert cu dvs pentru următoarele motive: de ce le daţi atâtea veşti bune că habar nu au în această caricatură de moţiune despre ce vorbesc. Aţi venit la acest microfon să îi învăţaţi despre Ministerul Energiei cum trebuie condus. Domnilor colegi din partea dreaptă, penelişti, pedelişti, vă întreb: singurul merit al dlui Popescu (deputatul PNL Virgil Popescu – n.r.) pentru că a prezentat această caricatură de moţiune este acela că a citit repede şi nu a reuşit să ne plictisească pe toţi, inclusiv pe noi, şi îi mulţumim pentru lucrul ăsta. În rest, domnul Popescu, (…) luaţi un pix dumneavoastră acum şi rectificaţi în textul moţiunii pe care aţi depus-o, că vorbeaţi despre exproprierile din Valea Jiului. Oare ce să expropriem în Valea Jiului? Minele pe care le-aţi închis dumneavoastră cu colegii dumneavoastră? Este ruşinos că în această săptămână, în săptămâna Paştilor catolice, veniţi şi minţiţi”, a declarat Nistor, la dezbaterea moţiunii “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.

El le-a transmis liberalilor că atunci când vorbesc despre minerit să nu îşi mai pună cenuşă în cap singuri.

“Ce să expropriem, acele 8 mine pe care le-aţi închis dumneavoastră, cu colegii dumneavoastră? Aţi avut un ministru al Finanţelor din judeţul Hunedoara, de tristă amintire, care se numea Pogea. Spunea, la vremea respectivă, că nu este interesat să modernizeze nimic deoarece Complexul energetic Hunedoara nu este rentabil. Gândire de ministru! (…) Domnilor colegi, e bine când vorbiţi despre minerit să nu vă mai puneţi cenuşă în cap singuri. În Valea Jiului, din 10 mine aţi reuşit să închideţi în totalitate 6, iar în 2016 colegul dumneavoastră, de bucurie şi de suferinţă, pe atunci mi se pare era şi prim-ministru dacă îmi mai amintesc bine, Cioloş, vine în 2016 şi cu o mâine proletară, deşi era mai tânăr, vine şi anunţă în Valea Jiului cu o dezinvoltură ieşită din comun că mai închide încă două mine”, a susţinut deputatul PSD.

Nistor a afirmat că PSD nu a închis nicio mină.

“Am ajuns ca PNL, PDL să închideţi 8 mine din 10. Arătaţi una singură dacă a fost închisă de PSD şi atunci eu vă pup mâna. Până atunci ar fi bine să vă abţineţi de la prostiile pe care vreţi să le spuneţi în faţa Parlamentului, fiindcă nu mai sunteţi credibili nici măcar la familiile dumneavoastră aşa. (…) Abţineţi-vă mai bine, spuneţi, când vorbiţi de Complexul Hunedoara, că din vremea lui Adrian Năstase nu aţi făcut nicio investiţie la Termocentrala Mintia, care pe vremuri era termocentrala căreia i se spunea ‘Steaua de pe Mureş'”, a mai spus deputatul social-democrat Laurenţiu Nistor. 

Moţiunea simplă pe Energie, depusă de PNL, este “un ghem de adevăruri spuse pe jumătate”, de “populisme” şi de afirmaţii “greu de demonstrat”, consideră deputatul UDMR Bende Sandor.

“Moţiunea de astăzi – un ghem de adevăruri spuse pe jumătate, de populisme şi de afirmaţii greu de demonstrat. În schimb, stoparea hemoragiei fondurilor din firmele în care statul deţine participaţii şi numirea de manageri care să performeze ar trebui să constituie obiective pentru orice guvernare, inclusiv pentru opoziţia de azi. ‘SOS sectorul energetic’ de acord; UDMR sprijină iniţiativele care au ca scop investiţiile în domeniul energetic şi descentralizarea deciziilor în interesul cetăţenilor”, a spus Bende Sandor, la dezbaterea moţiunii simple pe Energie.

UDMR consideră că Ministerul Energiei trebuia să emită la timp normele metodologice privind concesionarea de către autorităţile locale a serviciului de distribuţie de gaze naturale.

“Ca de obicei adevărul este la mijloc – ca şi în cazul infrastructurii de transport o jumătate de mandat sau un mandat întreg de ministru responsabil cu sectorul energetic nu este suficient pentru a repara două decenii şi jumătate de nepăsare faţă de reparaţii, mentenanţă şi investiţii noi şi nici pentru a creiona o viziune acceptată unanim de forţele politice”, a punctat deputatul UDMR.

Deputaţii vor vota marţi moţiunea. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă