16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCarmen Dan: Nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Apel...

Carmen Dan: Nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Apel la cei care vin și azi

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a făcut, sâmbătă, un apel la acei protestatari care ar putea participa la noi manifestaţii în Piaţa Victoriei să se delimiteze de factorii provocatori şi instigatori la violenţă.

Totodată, Dan a cerut, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, ca jandarmii să nu ţină cont de declaraţiile politice şi să intervină, conform legii, în cazul unor noi violenţe.

“Având în vedere că inclusiv diseară (n.r.- sâmbătă seară) sunt anunţate manifestaţii publice, rog participanţii la aceste acţiuni să se delimiteze de tot ce înseamnă factori provocatori şi instigatori la violenţă şi cer forţelor de ordine să nu se lase intimidate de declaraţiile politice şi să acţioneze numai în strictă conformitate cu legea”, a afirmat Carmen Dan. 

“Ca o apreciere generală, ceea ce s-a petrecut aseară este grav şi cred că nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Celor care fac astfel de acuzaţii le cer să explice jandarmilor care au fost răniţi, nu puţini, şi care s-au aflat sau se află pe patul de spital. Acţiunea de aseară nu a fost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici care au dorit să protesteze'”, a afirmat Dan.

Ministrul Carmen Dan a declarat că nu a intervenit în coordonarea intervenţiilor jandarmilor la protestele din Piaţa Victoriei, precizând că vineri s-a aflat în sediul Ministerului însă doar pentru că ştie ce înseamnă „responsabilitatea funcţiei” şi invită orice angajat să spună dacă a primit ordin.

„În ceea ce priveşte schimbul de informaţii realizat, vă asigur că MAI a colaborat cu structurile partenere în mod corect şi uzual pentru asemenea situaţii. Referitor la faptul că am fost ieri la Minister. Da, mi-am întrerupt ieri concediul şi am făcut asta, pentru că ştiu ce înseamnă respectarea funcţiei publice, însă nu înseamnă că am intervenit în vreun fel operaţiunile. Invit public să iasă orice angajat al Ministerului, de la orice nivel, care a primit ordin direct de intervenţie operativă din partea ministrului Carmen Dan”, a declarat ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută sâmbătă.

Ministrul de Interne a declarat, sâmbătă, că jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici, ea adăugând că aspectele care ţin de siguranţa naţională referitoare la mitingul de vineri le va prezenta în cadrul CSAT, dacă i se va solicita acest lucru.

“Departe de mine intenţia de amesteca planul politic cu cel operaţional. Însă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt câteva aprecieri pe care doresc să le fac şi fac asta pentru că în ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici şi nu numai la adresa Jandarmeriei şi faţă de acţiunea Jandarmeriei. Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici. Jandarmii reprezintă o structură care respectă legea şi ierarhia militară, însă, în faţa acestor acuze, eu am această obligaţie de a face aceste precizări”, a afirmat Carmen Dan.

Ea a spus că aspectele care ţin de siguranţa naţională vor face obiectul unei informări către CSAT dacă i se va solicita.

“Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în cadrul CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care ţin de siguranţa naţională şi de atribuţiile, competenţele şi modul de colaborare dintre instituţiile din sfera securităţii naţionale”, a mai menţionat ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a reafirmat, sâmbătă, că nu a intervenit în niciun mod în coordonarea acţiunilor Jandarmeriei derulate vineri seară în Piaţa Victoriei.

Dan a declarat, la sediul MAI, că şi-a întrerupt concediul de odihnă pentru a se afla în minister, fără a fi implicată însă în deciziile operative ale structurilor MAI.

“Da. Am întrerupt ieri concediul şi am făcut asta pentru eu ştiu ce înseamnă responsabilitatea acestei funcţii publice, însă asta nu înseamnă că am intervenit în vreun fel în coordonarea operativă a structurilor care au acţionat aseară”, a afirmat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a lansat public un apel la funcţionarii din subordinea MAI să denunţe dacă au primit ordin de la ea pentru a interveni în Piaţa Victoriei.

“Invit public să iasă orice angajat al MAI, de la orice nivel, care a primit un ordin direct de intervenţie operativă din partea ministrului Carmen Dan”, a transmis ministrul.

Carmen Dan, a anunţat, sâmbătă, că 64 de echipe formate din poliţişti şi procurori lucrează la identificarea persoanelor implicate în violenţele de vineri seară din Piaţa Victoriei.

Dan a declarat, într-o conferinţă de presă, că “violenţelor din ultimele zile li se va răspunde pe măsură”.

“Urmare a violenţelor de aseară, Poliţia Română, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 lucrează pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în faptele de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi distrugere. Sunt constituite 64 de echipe operative care, în baza imaginilor şi fotografiilor avute la dispoziţie, vor identifica aceste persoane responsabile. Această activitate este, însă, una complexă şi se derulează cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică, fiind vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate în procesul de identificare a autorilor violenţelor”, a afirmat ministrul de Interne.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă