13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCât de eficient este scutul de la Deveselu

Cât de eficient este scutul de la Deveselu

Statele Unite au început modernizarea elementelor din România ale scutului antirachetă, iar acțiunea a fost anunțată, simultan, de Ministerul român al Apărării și de conducerea NATO.

“Situl NATO Aegis Ashore pentru rachete balistice din România va fi supus unei actualizări planificate, de-a lungul acestei veri. Această actualizare, care a avut deja loc la nivelul flotei Aegis Balistic Missile Defense, nu va oferi nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă”, afirmă conducerea NATO.
În schimb, în ultimele zile, specialiști occidentali încep să exprime dubii legate de eficiența reală a sistemului antibalistic american. Aceste temeri pornesc de la un document publicat de GAO (US Government Accountability Office – o instituție independentă care elaborează studii pentru Congresul SUA). Documentul GAO menționa că Agenția americană de apărare antirachetă „nu și-a îndeplinit obiectivele de livrare și de testare” cu privire la sistemul antirachetă.

În anul 2018, erau planificate 11 teste cu sistemul antibalistic din Europa, dar nu s-au realizat decât 7. Pe de altă parte, „câțiva ani de întârziere în construcția site-ului antibalistic din Polonia a impus Agenției să amâne data punerii în funcțiune a sistemului până în anul 2020. De asemenea, testarea a fost redusă sau amânată, lăsând utilizatorilor finali mai puține informații despre modul în care sistemul va funcționa în cele din urmă. Am recomandat Agenției de apărare antirachetă să utilizeze întârzierea pentru a testa sistemul și a se asigura că poate proteja aliații Statelor Unite împotriva amenințărilor cu rachete balistice”, mai precizează documentul elaborat pentru Congresul SUA.
Pe baza acestor informații, un articol postat pe site-ul nationalinterest.org avertizează că Europa a primit “un sistem antirachetă care s-ar putea să nu funcționeze”. Interceptorii antibalistici instalați în România, la Deveselu, sunt operaționali, dar acest lucru devine ineficient în condițiile în care scutul antirachetă, conceput a funcționa ca un ansamblu, este incomplet.

Programul american antibalistic se dezvoltă în Europa pe baza unei “foi de parcurs” ale cărei prime etape s-au realizat în timpul Administrației Obama. Astfel, în anul 2012, s-au instalat un radar antirachetă în Turcia și un centru de comandă în Germania. Cea de-a doua etapă a fost operaționalizarea, în anul 2016, a elementelor antirachetă instalate în România, la Deveselu.

Întârzierea a apărut în etapa a treia, în care ar fi trebuit inaugurate elementele antirachetă din Polonia. Instalațiile din România și din Polonia erau concepute să dețină, fiecare, câte un radar și câte 24 de rachete interceptoare. Dacă ar fi complet, scutul antirachetă ar proteja estul Europei de rachete balistice, inclusiv nucleare, cum ar putea fi cele lansate din Iran. Același scut ar proteja, “poate”, statele NATO din Europa și de rachete lansate de pe teritoriul Rusiei, specifică articolul citat.

Declarația fostului ministru Fifor

După cum se știe, Rusia critică aducerea în România a acestor echipamente americane, pe care le consideră drept o amenințare la adresa ei. Poziția Rusiei a devenit și mai dură după ce Mihai Fifor a făcut, pe timpul cât era ministru al Apărării, o declarație neinspirată.

„Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?”, se întreba ministrul Mihai Fifor, într-o declarație la postul Antena 3. Fifor a revenit ulterior asupra acestei declarații, pe care și-a contestat-o singur, în următoarea formă: ”Niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice”.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a venit în sprijinul colegului său de cabinet, subliniind că nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, adică defensive.

“Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, pentru protejarea teritoriului României, dar şi pentru protejarea teritoriului întreg al Alianţei Nord-Atlantice”, a explicat ministrul Teodor Meleșcanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă