12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCazinoul din Constanța: multe promisiuni, niciun rezultat

Cazinoul din Constanța: multe promisiuni, niciun rezultat

Nu există politician important local sau de la București care să nu fi promis, în ultimul deceniu, reabilitarea Cazinoului din Constanța. Lista e lungă și îi cuprinde pe fostul primar și fostul președinte de Consiliu Județean Constanța, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, dar și pe Elena Udrea și Liviu Dragnea, pe când conducea Ministerul Dezvoltării. În ciuda promisiunilor, -Cazinoul este încă o ruină. Vina nu este imputabilă direct politicienilor, pentru că banii pentru lucrări au fost alocați. S-au și inițiat, de trei ori, procedurile de licitație, dar de tot atâtea ori acestea au fost contestate, din varii motive. Statul român nu a găsit încă pârghiile pentru a eficientiza aceste proceduri.

 

Mai încearcă în luna mai

O nouă licitație pentru a desemna o firmă care să reabiliteze Cazinoul ar putea avea loc în mai 2019. Săptămâna aceasta se va întruni comisia tehnico-economică în cadrul Ministerului Dezvoltării Regio-nale şi Adminis-traţiei Publice, apoi va urma Consiliul tehnico-economic inter-mi-nisterial, care însumează specialiştii din toate ministerele şi instituţiile centrale din România, după care urmează aprobarea prin Hotărâre de Guvern a noilor indicatori tehnico-econo-mici şi demararea licitaţiei. „Un calendar realist spune că licitaţia ar putea fi lansată undeva în luna mai anul acesta. Să sperăm că este ultima, Doamne ajută, am mare încredere că de data aceasta echipa de specialişti ce a acordat suport Companiei Naţio-nale de Investiţii şi municipalităţii va sprijini pe parcursul întregului proces de evaluare a ofertelor echipa mixtă de proiect”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău. Până atunci va fi realizată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi obţinute avizele necesare.

 

Peste 14 milioane lei din bugetul Constanței

Consilierii locali au modificat, recent, o hotărâre de consiliu veche de mai mulți ani, prin care imobiluil era predat către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Admi-nistraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii a Cazinoului Constanţa. Consilierii au fost de acord, în unanimitate, pentru alocarea unei sume de 14,5 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii şi lucrări de intervenție. De exemplu, trebuie demontate candelabrele din Cazinou, care vor fi păstrate până după renovare, şi trebuie curăţate jgheaburile. În plus, municipalitatea trebuie să asigure racordarea la utilități a clădirii. „Compania Naţională de Investiţii se ocupă de Cazinou, iar municipalitatea se ocupă de racordarea lui şi punerea lui în funcţiune, de integrarea în faleza noastră. Municipiul îşi asumă lucrările de racordare la utilităţi, de sistematizare a terenului pe care se află Cazinoul, de punere în siguranţă a taluzului şi de protecţie a taluzului. Lucrările, conform devizului, ce cad în sarcina municipalităţii au condus la o valoare de aproximativ 14,5 milioane lei fără TVA şi în mod evident de îndată ce Compania Naţională de Investiţii va proceda la o licitaţie acelaşi lucru îl va face şi municipalitatea pentru ca lucrările să se desfăşoare simultan, aşa cum este firesc”, a spus primarul Constanței. Valoarea estimată a lucrărilor este de reabilitare este de 31.608.903 lei fără TVA.

 

Promisiuni pe bandă rulantă

Au trecut mai bine de 13 ani de când fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, anunța că dorește să îl concesioneze pe 49 de ani. Era 2006 și o firmă israeliană anunța că se va ocupa de restaurare și de reintroducerea în circuitul jocurilor de noroc. Israelienii au dat însă faliment repede. În 2011, Mazăre spunea că vrea să vândă clădirea. La scurt timp, Elena Udrea a intervenit și a preluat imobilul, cu acordul Consiliului Local Constanța. În octombrie 2011, Ana Maria Topoliceanu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, avansa și un termen de finalizare a lucrărilor: toamna anului 2013. O altă promisiune a venit chiar de la actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. „Este o lucrare emblematică pentru Constanța și pentru România. În perioada următoare, este posibil sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, să demarăm procedurile de achiziție pentru proiectare și execuție. Dacă nu intervenim, în foarte scurt timp Cazinoul din Constanța va deveni ruină. Va ajunge în situația în care nu va mai putea fi refăcut“, spunea acesta în noiembrie 2014. În mai 2016, înainte de alegerile locale, Vasile Dîncu, pe atunci viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, declara: „Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralul românesc, Cazinoul Constanţa, va intra în curând în reabilitare. După finalizarea lucrărilor, Cazino Constanţa va fi predat Primăriei Municipiului Constanța, care va urma să stabilească modul de exploatare a acestuia și destinația finală a clădirii”. O lună mai târziu, făcea promisiuni și primarul Decebal Făgădău, candidat la alegeri. „Cazinoul este pe un drum ireversibil, în sensul că, oricât de mult s-ar contesta licitația, clădirea-monument a Constanței va fi restaurată. Eu am convingerea că până la finalul anului vom avea un câștigător al licitației și îmi doresc ca lucrările să înceapă cât mai repede, ca orice constănțean”, afirma acesta.

 

Inaugurat în 1911

Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. Nu a fost bine primit în epocă, ba dimpotrivă, a fost controversat. Controverse au existat și în timpul construcției, pentru că puterea locală s-a schimbat și, odată cu ea, și arhitectul. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, clădirea este transformată în restaurant. La jumătatea anilor ’80, a fost închis o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din ’89, a continuat să funcţioneze ca restaurant; așa și-l aduc aminte mulți constănțeni, care au venit aici la nunți, botezuri sau banchete școlare.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă