13.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

CCR acceptă majorarea pensiilor cu 40 la sută. Cum reacționează Guvernul

Magistrații CCR au decis, miercuri, 13 ianuarie 2021, că legea care majorează pensiile cu 40 la sută este constituțională.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat, miercuri, după anunțarea deciziei CCR, că o asemenea majorare ar impune „un efort bugetar de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce ar fi greu de suportat de către bugetul statului”. Raluca Turcan a sugerat ca Parlamentul să indice Guvernului Cîțu care să fie sursa de finanțare pentru această majorare, cu 40 la sută, a pensiilor.

Discuția se referă la Legea care aproba, cu modificări, OUG 135/2020 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

Legea fusese emisă în timpul Guvernului Orban, de Parlamentul care, la acel moment, era dominat de PSD. Majorarea ar fi trebuit aplicată încă de la data de 1 septembrie 2020, dar legea a fost atacată la Curtea Constituțională, exact pe motivul că Parlamentul nu indica și sursele de finanțare pentru majorarea pe care o aprobase. Acum, CCR a respins această contestație.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă