FOTO: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

FOTO: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

CCR amână impozitarea pensiilor speciale până după alegerile locale

Judecătorii Curții Constituționale a României au amânat până la 30 septembrie dezbaterea sesizărilor la proiectul de lege de impozitare a pensiilor speciale adoptat de Parlament.

Petronel Tudor 0 comentarii

Pensiile speciale din România vor intra neimpozitate în buzunarele beneficiarilor cel puțin pentru următoarele trei luni. Curtea Constituțională a anunțat că se va pronunța pe marginea legii de impozitare cel mai devreme pe 30 septembrie, adică la trei zile după alegerile locale din România.

Amânarea strică toate planurile electorale urzite pe marginea tăierii pensiilor speciale, catalogate de multe ori de politicieni și, mai ales, de opinia publică drept „pensii nesimțite”.

Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile și, în aceste condiții, CCR nu ar fi putut lua o decizie suficient de bine fundamentată.

Legea privind impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, dacă sunt mai mari de 7.000 lei și cu 10% a celor cuprinse între 2.000 și 7.000 lei a fost adoptată populist de toate partidele politice, în contextul apropierii alegerilor locale și a cele parlamentare. Ea a fost atacată la Curtea Constituțională a României atât de Avocatul Poporului cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, decizie luată cu unanimitate de voturi.

Comentarii

loading...