7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCe rol va avea Comandamentul NATO de la Sibiu

Ce rol va avea Comandamentul NATO de la Sibiu

Înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE), cu sediul în garnizoana Sibiu, a fost aprobată de Parlamentul României, la data de 18 iunie 2020, cu avizul CSAT, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

“În contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional”, explica, la acel moment, ministrul apărării naționale, generalul ( r ) Nicolae Ionel Ciucă.

Un element important este faptul că, potrivit MApN, viitorul Corp Multinațional de la Sibiu (MNC-SE) va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament al Alianței Atlantice, “în afara structurii naționale de comandă și control” a României.

Se știe că una dintre cele mai importante unități de pregătire a militarilor români, Academia Forțelor Terestre, are, de asemenea, sediul la Sibiu. De asemenea, în apropierea acestui oraș se află poligonul de la Cincu, unde se antrenează permanent militari din Forțele Terestre ale României și ale altor țări NATO și partenere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă