13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCEDO respinge apelurile României şi Lituaniei în dosarele închisorilor secrete CIA

CEDO respinge apelurile României şi Lituaniei în dosarele închisorilor secrete CIA

Curtea s-a pronunţat în favoarea celor doi deţinuţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) Abd al-Rahim al-Nashir – contra României – şi Abu Zubaida – contra Lituaniei -, care susţin că au fost încarceraţi în secret în aceste ţări în perioada 2004-2006 şi că au fost supuşi unor forme de violenţă morală şi fizică.

Nici Bucureştiul şi nici Vilniusul nu au recunoscut până în prezent existenţa unor închisori secrete pe teritoriile lor, iar cele două ţări au făcut apel. Însă judecătorii europeni au hotărât – în unanimitate – să respingă aceste recursuri. ”Curtea conchide că Lituania a găzduit o închisoare secretă aparţinând CIA din februarie 2005 în martie 2006, că domnul Zubaida a fost încarcerat acolo şi că autorităţile interne ştiau că CIA îl supuneau unor tratamente contrare Conveţiei” europene a drepturilor omului, notează, de această dată sec, CEDO.

Curtea recomandă autorităţilor lituaniene să efectueze cât mai rapid o anchetă completă în acest dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei vinovaţi. Ea a condamnat Lutuania la plata sumei de 100.000 de euro reclamantului şi a 30.000 de euro cheltuieli de judecată.

Curtea cu sediul la Strasbourg a ajuns la aceeaşi concluzie în dosarul lui Abd al-Rahim al-Nashiri contra României, care urmează să plătească 100.000 de reclamantului.

CEDO recomandă şi Bucureştiului săefectueze o anchetă şi să încerce să obţină asigurări de la autorităţile americane că al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

Curtea a condamnat autorităţile române şi lituaniene pe baza mai multor încălcări – şi anume cu privire la interzicerea torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, la respectarea vieţii private şi dreptul la recurs.

Polonia a fost condamnată de Curtea de la Strasbourg din cauza unor fapte similare în 2015.

Închisori CIA au fost înfiinţate, în secret, de către Agenţia Centrală americană de Informaţii în mai multe ţări – şi anume în Polonia, Lituania, România, Afganistan şi Thailanda – în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, la începutul ”războiului contra terorismului”, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

 

Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă