Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Începe cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră

Începe cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră

Participă 14 nave militare românești și 6 din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

Cristian Hagi 0 comentarii

Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exercițiu multinațional naval în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre. La exercițiul din acest an participă 14 nave militare românești şi 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de apro­ximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacva­tice, de suprafață şi aeriene, ­adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

„Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operațiuni de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice“, au precizat reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale Române.

 

Desfășurare ­impresionantă de forțe

Forțele Navale Române, în calitate de gazdă, implică o structură impresionantă de forțe în desfășurarea exercițiului „Sea Shield 19“. Sub conducerea şi coordonarea Comandamentului Flotei vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere mari­time, un detașament de scafandri EOD (specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice), două detașamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcția Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicații şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informației şi Apărare Cibernetică, structuri care vor asigura suportul specific de la țărm.

 

SUA și Turcia, patrule ­comune aeriene

Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenin­țărilor aeriene cu aeronave MIG-21 LanceR şi F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă.

Forțele Terestre Române participă la exercițiu cu un detașament din compunerea Brigăzii 9 „Mărășești“, pentru protecția căilor de comunicații terestre şi a Portului Constanța.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la exercițiul „Sea Shield 19“ Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră începând cu 28 martie 2019, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România şi Turcia. În plus, Grecia şi Bulgaria sunt reprezentate la exercițiu de câte o navă de luptă.

 

Vizite oficiale

Navele militare străine urmează să intre în Portul Constanța sâmbătă, 6 aprilie 2019, dată la care este planificată să se desfășoare deschiderea oficială a exercițiului „Sea Shield 19“, la Terminalul de pasageri, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu.

Pe timpul celor două zile de escală în port sunt programate vizite oficiale, dar şi ședințe de discutare a detaliilor organizatorice pentru secvențele planificate pe mare. Toate navele participante vor ieşi pe mare luni, 8 aprilie, pentru o săptămână în care îşi vor sincroniza eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor exercițiului multinațional „Sea Shield 19“.

„Sea Shield 19“ se suprapune cu două aniversări importante ale comunității euro-atlantice din luna aprilie. Prima marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, în aprilie 1949, când 12 state din Europa Occidentală şi America de Nord puneau bazele alianței politico-militare prin semnarea la Washington a Tratatului Atlanticului de Nord, cu scopul de a menține pacea şi apărarea propriei independențe, prin solidaritate politică şi printr-o forță militară defensivă cores­punzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat, privind apărarea colectivă, bazat pe princi­piul „un atac împotriva ­ unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor“. Al doilea moment aniversar este marcat de împlinirea a 15 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord-­Atlantice.

Comentarii

loading...