22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCertificatul verde digital motiv de negocieri și dispută între Parlament și Comisie...

Certificatul verde digital motiv de negocieri și dispută între Parlament și Comisie în UE

Totuși, rămân divergenţe semnificative pe tema documentului care ar trebui să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Negocierile ar putea fi de durată, în contextul în care sunt o serie de divergenţe majore. “Deocamdată, există multe întrebări cu răspunsuri deschise”, a declarat eurodeputata germană Birgit Sippel, membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul UE, conform Agenţiei France-Presse.

Principala divergenţă se referă la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative, potrivit cotidianului Le Figaro.

O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.

Ce propune Comisia Europeană în privința acestui certificat

Comisia Europeană a propus în martie instituirea “Certificatului verde digital” (în engleză: “Digital Green Certificate” / în franceză “Certificat Vert Numérique”), un instrument “nediscriminatoriu” şi “temporar”, care, dacă va fi aprobat de Consiliul UE şi de Parlamentul UE, ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar. Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19. Proiectul prevede recunoaşterea doar a vaccinurilor autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Utilitatea exactă a certificatului urmează să fie stabilită.

Certificatul verde digital are rolul de a crea un model unic la nivelul Uniunii Europene, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, explicând că statele membre nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare. “Acest certificat va trebui acceptat de toate statele membre. În mod clar, va exista un singur model în întreaga Uniune Europeană”, a argumentat Didier Reynders.

“Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și persoanelor care dețin un certificat verde digital”, a subliniat Comisia Europeană.

Legislativul european vrea să nu fie folosite ca o condiție pentru a călători în spațiul UE

Parlamentul European a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, poziţia de negociere privind “Certificatul UE COVID-19”. Parlamentul European a decis schimbarea denumirii în “Certificatul UE COVID-19”, un document care, dacă va fi aprobat alături de Consiliul UE, ar urma să fie în vigoare cel mult 12 luni.

Pentru a evita situaţiile de discriminare, Parlamentul UE cere ca testele pentru imunitate şi depistarea contagierii să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate.

“Oricum, certificatele UE COVID-19 nu vor fi niciodată documente de călătorie şi nici nu vor fi o precondiţie pentru exercitarea libertăţii de circulaţie”, a subliniat Parlamentul European.

Pentru a intra în vigoare, certificatul COVID-19 va trebui aprobat în aceeaşi formă de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă