6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCiucă se adresează miltarilor români din Afganistan. Când se vor întoarce acasă

Ciucă se adresează miltarilor români din Afganistan. Când se vor întoarce acasă

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au discutat, miercuri, în videoconferinţă, cu echipele de comandă ale structurilor dislocate în teatrele de operaţii din Afganistan, Kosovo și Bosnia și Herţegovina, precum şi în Polonia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Militarii români au prezentat analiza situației de securitate din zonele de responsabilitate, stadiul de îndeplinire a misiunilor și au raportat că starea de sănătate și nivelul moralului personalului sunt foarte bune.

De asemenea, au fost discutate elemente ale planului de retragere a militarilor români din Afganistan.

Ministrul Apărării Naționale le-a spus celor din Afganistan că intrarea și ieșirea dintr-un teatru de operații sunt cele mai dificile momente.

„Vă cer o cooperare și o coordonare permanente pentru ca misiunile pe care le aveți să fie îndeplinite în siguranță, concomitent cu extracția și revenirea în țară. Pentru noi, misiunea în Afganistan se va încheia atunci când veți fi cu toții în siguranță, acasă”, a spus Ciucă.

Șeful Statului Major al Apărării le-a mulțumit militarilor pentru modul în care își fac datoria, departe de familii.

„Chiar dacă, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște și, în general, în zilele de sărbătoare, depărtarea de casă și de cei dragi este resimțită de militarii din teatrele de operații, starea moralului și starea de sănătate sunt bune. Suntem alături de dumneavoastră și avem încredere că veți rămâne mobilizați și vă veți îndeplini misiunile la cele mai înalte standarde”, a spus șeful SMAp.

Totodată, generalul-locotenent Petrescu i-a îndemnat pe militarii din Afganistan să rămână vigilenți și să pregătească foarte bine repatrierea.

De asemenea, conducerea MApN i-a asigurat pe militari de tot sprijinul instituției pentru activitatea desfășurată în teatrele de operații și le-a urat Sărbătorile Pascale cu bine.

În anul 2021, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În ședința CSAT din 27 aprilie a fost aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție. Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021.

România a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă