6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiClădirile istorice din capitală au o șansă din nou. Cum vor...

Clădirile istorice din capitală au o șansă din nou. Cum vor putea ajuta bucureștenii

„Suntem interesați să susținem în special clădirile care pot avea un rol în creșterea economiei locale, în dezvoltarea culturii, educației și turismului. Ne pregătim astfel să oferim o cale concretă pentru salvarea și valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei, dincolo de efortul nostru de a rezista presiunii asupra vechilor clădiri și de a stopa demolările”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Documentația necesară acestui program a fost întocmită de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

„Programul Municipal de Restaurare este un program multianual de sprijin financiar și consultanță de specialitate și se bazează pe întreaga legislație în vigoare privind protejarea patrimoniului construit. Această legislație care a fost doar parțial aplicată în ultimii 30 de ani, la nivelul orașului București”, a anunțat coordonatorul echipei care a realizat programul, Edmond Niculușcă.

Beneficiarii programului sunt toți proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care îndeplinesc criteriile stabilite conform Normelor Metodologice lansate în dezbatere publică.

Edmond Niculușcă a anunțat că finanțarea se face pe baza unor principii și criterii și se acordă în baza unui apel anual organizat de Primăria Capitalei prin Administrația pentru Consolidări.

„Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-științific. Un criteriu fundamental al Programului este stabilirea unor funcțiuni ale imobilelor finanțate care să asigure finanțarea mentenanței imobilului, crearea de locuri de muncă și susținerea industriilor culturale și creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educația ș.a. care asigură creștere economică și atractivitate turistică”, a mai spus acesta.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă