7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiClujeanul arestat pentru 80 $ în China e condamnat la moarte. Predoiu:...

Clujeanul arestat pentru 80 $ în China e condamnat la moarte. Predoiu: GHINION

Dacă ministrul e preocupat de aducerea în ţară cât mai rapid a lui Alexandru Adamescu, a lui Puiu Popoviciu, a lui Dragoş Săvulescu, care mai în ţările de adopţiune procese pe rol, nu aceaşi grabă o are ministrul cu readucerea în ţară a profesorul clujean Marius Balo, condamnat în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din luna octombrie autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

Recent, ministerul Justiției a comunicat că organizarea unei misiuni de aducere a profesorului clujean în România este imposibilă, având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID.

Ioan Felecan, singura rudă în viața a lui Marius, în vârstă de aproximativ 70 de ani, este dispus să meargă în China după nepotul său. În timpul ultimei convorbiri telefonice cu nepotul său, arestat în China, a aflat că din 15 noiembrie va intra în greva foamei pentru a protesta faţă de indolenţa autorităţilor române.

 Balo e condamnat la moarte

“Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de CVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte,“ afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Reacţia lui Predoiu: GHINION

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți, 11 noiembrie, că profesorul român Marius Balo, condamnat în China la 8 ani de închisoare, a avut un ”ghinion teribil”, deoarece procedurile pentru transferul lui în țară erau efectuate, însă frontierele din țara asiatică s-au închis din cauza pandemiei.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă