Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CNSAS vrea să preia arhiva SIPA

CNSAS vrea să preia arhiva SIPA

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cere o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei ai SRI pentru preluarea arhivei SIPA şi, respectiv a fondurilor de arhivă ale serviciului care privesc relaţia dintre magistraţi şi fosta Securitate.

Rl online 0 comentarii

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marţi să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei "în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate", transmite CNSAS într-un comunicat de presă, preluat de Mediafax.

De asemenea, CNSAS a cerut o întâlnire similară "la nivel înalt" între consiliul şi SRI "în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate", mai transmite instituţia.

Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS "va realiza un studiu referitor la relaţia judecători - procurori - organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)", se mai spune în comunicat.

În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere, anunţă CNSAS.

De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate, mai transmite sursa citată.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public privind refuzul său, ca fost procuror din perioada comunistă, de eliberare a disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud, Lazăr făcând parte din comisia de eliberare condiţionată.

 

Comentarii

loading...