15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCodul portocaliu de inundații, prelungit pentru râul Prut

Codul portocaliu de inundații, prelungit pentru râul Prut

Cod portocaliu a fost prelungit pentru râul Prut, până luni, la ora 24.00, pe sectorul din aval de acumularea Stânca Costeşti, ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin aceasta a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi), au transmis hidrologii.

De asemenea, a fost instituit Cod portocaliu pentru râuri din Transilvania şi Banat, până sâmbătă la prânz: Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Mureş (judeţele: Alba, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Timiş şi Caraş-Severin).

Totodată, a fost prelungit Codul galben pentru unele râuri şi afluenţii lor din bazinele hidrografice Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Siret şi Prut-Bârlad.

”A. N. Apele Române a retransmis avertizarea hidrologică către unităţile sale bazinale de apă din bazinele sus-menţionate şi către autorităţile locale şi IJSU. Lucrările hidrotehnice sunt pregătite să preia undele de viitură (în cazul acumulărilor), iar zonele îndiguite sunt supravegheate de către echipele Apelor Române”, arată reprezentanţii Apelor Române, vineri seară.

Materialele şi utilajele de intervenţie sunt pregătite şi organizate pentru a putea fi folosite, dacă este cazul, în zonele expuse sau afectate de inundaţii.

“Populaţia este avertizata să nu circule în zonele unde au fost instituite coduri hidrologice, să nu traverseze prin vaduri, să nu desfăşoare activităţi în ape sau lângă ape”, a declarat Ervin Molnar, director general Apele Române, citat în comunicat.

Joi, hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice, în general din Transilvania şi Banat, dar şi cod portocaliu pentru râul Prut. Avertizarea era valabilă până sâmbătă, la ora 24.00.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă