16.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Comisia Europeană a lansat Strategia pentru Egalitatea Persoanelor LGBTIQ

Comisia Europeană a lansat Strategia pentru Egalitatea Personalor LGBTIQ 2020 – 2025 și anunță că va analiza modul în care România lupta împotriva discriminării persoanelor LGBTI la locul de muncă, în educație și sănătate, dar și modul în care țara noastră asigură recunoașterea legală a genului pentru persoane transgender.

Mai mult, strategia are în vedere combaterea homofobiei și transfobiei din societate, pentru a micșora gradul de violență fizică și psihică cu care persoanele LGBTI se confruntă în fiecare zi, pe stradă, la muncă, sau în familie.

„Strategia vine într-un moment crucial și istoric, în care state precum Ungaria și Polonia încearcă să scoată în afara legii și societății persoanele LGBTI și diverse aspecte ale vieții lor, fie că vorbim de familii, prezența în spațiul public sau participarea la Pride. Și parlamentarii din România au recurs la asemenea tactici sinistre, mai ales în perioada Referendumului împotriva familiei organizat în 2018. Astăzi Comisia Europeană, ca gardian al tratatelor și legislației europene, își asumă politic lupta pentru egalitatea persoanelor LGBTI. România trebuie să respecte acest principiu, parte din obligația pentru asigurarea unui stat de drept, care vine la pachet cu beneficiile din creșterea economică asigurată de aderarea la UE și posibilitatea românilor de a studia și lucra oriunde în Europa.”, este de părere Florin Buhuceanu, membru ACCEPT și activist pentru drepturile persoanelor LGBTI în ultimii 20 de ani.

Un punct central al strategiei UE pentru comunitatea LGBTI este legat de asigurarea unei protecții mai bune împotriva infracțiunilor motivate de ură, dar și îmbunătățirea serviciilor menite să sprijine victimele homofobiei și transfobiei.

Ultima oră
Pe aceeași temă