5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană: Brexit fără acord este 'o posibilitatea'

Comisia Europeană: Brexit fără acord este ‘o posibilitatea’

La Londra, parlamentarii britanici încearcă să îl oprească pe premierul Boris Johnson să continue pe calea a ceea ce ai consideră a fi un dezastruos Brexit fără acord, în contextul speculaţiilor că guvernul ar putea convoca alegeri anticipate la 14 octombrie.

“Presupoziţia noastră de lucru este că va exista un Brexit la 31 octombrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Întrebată dacă o ieşire fără acord este acum cel mai probabil scenariu, ea a spus că “este o posibilitate foarte clară, şi tocmai de aceea lansăm acest apel final pentru a fi pregătiţi în cazul în care apare un Brexit fără acord”.

“Cel mai bun rezultat ar fi un Brexit pe baza acordului de retragere negociat”, a adăugat ea.

Parlamentul britanic, profund divizat, a respins de trei ori acordul negociat de Londra cu blocul comunitar, iar Johnson a spus că aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ (‘backstop’) irlandeză trebui eliminată din înţelegere pentru a garanta ratificarea.

Backstop-ul are ca scop menţinerea unei graniţe invizibile între Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord după ce Regatul Unit va părăsi UE. Susţinătorii Brexit-ului de la Londra şi unioniştii din Irlanda de Nord se tem că ‘plasa de siguranţă’ va lega pe termen nedefinit Regatul Unit de regulile UE privind comerţul.

Două surse diplomatice care se ocupă de Brexit la Bruxelles pentru statele membre ale UE au spus că au fost informate de către Comisie că negociatorii britanici şi cei europeni se vor întâlni în fiecare miercuri şi joi pentru discuţii.

Mina Andreeva a spus că, deşi există o accelerare a negocierilor de când Johnson s-a întâlnit cu lideri din UE – cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron – la summitul G7 de luna trecută de la Biarritz, nu există progrese de substanţă.

“Nu pot spune că s-au făcut propuneri concrete”, a spus ea despre cererea UE ca Londra să prezinte idei detaliate despre cum ar putea fi înlocuită ‘plasa de siguranţă’.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă