11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiComitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi

UPDATE

Firea a declarat, vineri, înainte de a intra în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD că a amânat alegerile pentru organizaţia de la Bucureşti petru prima săptămână din luna septembrie.

“La organizaţia Bucureşti am stabilit că graba strică treaba şi nu are niciun sens ca acum să începem să ne concentrăm pe organizarea unei conferinţe pe alegeri şi am amânat alegerile pentru prima săptămână a lunii septembrie, iar în această perioadă vrem să ne organizăm, să ne regrupam, să aflăm în totalitate, nu doar la nivel superficial, care au fost toate cauzele pentru care s-a înregistrat un scor atât de mic la alegerile europarlamentare şi să găsim şi nişte soluţii pentru ieşirea din această situaţie”, a afirmat Firea.

Ea consideră că trebuie redresată echipa politică şi trebuie venit cu un mesaj că au fost înţelese greşelile făcute.

“Este prioritar pentru noi să redresăm echipa politică, să venim cu un mesaj clar şi un mesaj ferm pentru toţi românii că am înţeles greşelile pe care le-am făcut şi nicidecum să începem să ne concurăm pentru alegeri, adică să alergăm după scaun”, a explicat primarul Capitalei.

Gabriela Firea consideră că un congres al PSD trebuie să aibă loc doar pentru operarea modificărilor la statut şi pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, considerând că partidul are o conducere statutară, necotestată de nimeni.

“Un congres, din punctul meu de vedere, va trebui să aibă loc pentru modificările la statut şi pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Noi acum avem o conducere statutară, care nu este contestată de nimeni. Doamna premier Dăncilă este preşedinte interimar, domnul Paul Stănescu este preşedinte executiv, nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere”, a mai spus Firea.

Ea consideră că partidul trebuie să strângă rândurile, având în vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului care se pregăteşte în Parlament.

“Ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. Noi, în loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem, începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, tabere şi pe urmă cred că dăm satisfacţie adversarilor noştri, în loc să fim uniţi vom fi din nou preocupaţi de alte subiecte”, a mai declarat primarul Capitalei.

 

– Ciolacu, despre moţiune: Nu sunt probleme. Din punct de vedere matematic, este exclus ca această moţiune să treacă

Întrebat, vineri, înainte de a intra în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, dacă are emoţii în legătură cu moţiunea, Ciolacu a răspuns: “Numai proştii nu au emoţii, de obicei. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm. (… ) Vă spun cu ce mesaj voi intra în Comitetul Executiv: întâi să terminăm cu moţiunea şi pe urmă stăm de vorbă. În momentul acesta nu sunt probleme din punct de vedere matematic. Este exclus ca această moţiune să treacă”.

El a refuzat să facă comentarii pe alte teme, afirmând că un congres al partidului trebuie organizat, fără a preciza când să se întâmple acest lucru.

– Bădălău: Pentru noi este important acum să ne întoarcem la temele pe care populaţia le consideră importante; în PSD nu sunt tabere, e un partid puternic are sunt convins că va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale

”Pentru noi este important acum să ne întoarcem la temele pe care populaţia le consideră importante, trebuie să analizăm de ce am avut acest rezultat în urma unui program de guvernare extrem de bun şi cred că asta este mult mai important decât când o să facem congres”, a declarat Bădălău, vineri, înaintea CEx.

Acesta afirmă că va susţine varianta unui congres organizat ”într-o lună-două” pentru a stabili programul de campanie al prezidenţiabilul şi numele acestuia.

”Consider că este mult mai important să ne întoarcem la agenda cetăţeanului”, a afirmat Bădălău.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă reuşeşte să unească taberele din PSD, Bădălău a spus: ”De ce consideraţi că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere, este un partid puternic, un partid consolidat, aproape de cetăţean şi sunt convins că va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale”.

Bădălău a continuat: ”PSD este un partid care o consider că românii îl iubesc, îl respectă. Am avut un program şi avem un program de guvernare foarte bun, ideea este să vedem unde am greşit, pentru că undeva am greşit, poporul are întotdeauna dreptate”.

Bădălău susţine că nu vizează nicio funcţie în partid la viitorul congres şi, întrebat ce părere are despre pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis a spus: ”Cred că este momentul ca în România să nu mai există războaie între instituţii şi România are nevoie de linişte ca să putem să construim”.

 

– Oprişan: PSD întotdeauna avut candidaţi la prezidenţiale

Întrebat despre data congresului, Marian Oprişan a spus că ar trebui să aibă loc ”cât mai repede posibil”.

”Cât mai repede posibil, pentru a avea stabilitate, predictibilitate şi pentru a ne atinge obiectivele faţă de cetăţenii României şi faţă de România şi să îndeplinim efectiv programul de guvernare”, a declarat Marian Oprişan.

Acesta consideră că următorul congres al formaţiunii ar trebui să aibă loc până la finalul lunii iunie.

Oprişan a spus, întrebat fiind despre modul în care Viorica Dăncilă conduce partidul, că aceasta ” ademonstrat clar că este un lider politic important şi care are lucruri importante de spus pentru România”.

Oprişan a spus că nu intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale, dar a adăugat: ”Nu ai cum să ştii, pentru că în raniţa oricărui soldat se află bastonul de mareşal”.

Întrebat despre candidatul la alegerile prezidnţiale din toamnă, Oprişan a spus: ”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puterni,c un om cu reale calităţi şi care să îşi iubească ţară în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

Oprişan a adăugat că ”PSD întotdeauna avut candidaţi la prezidenţiale”, iar de două ori a avut chiar uncţia de preşedinte al ţării.

De asemenea, întrebat dacă preşedintele Acadeiei Române ar putea fi candidatul PSD la alegerile din toamnă, Oprişan a afirmat: ”Şi-a exprimat dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale? Nu am această informaţie, dar domnul Ion Aurel Pop este un mare savant şi un mare intelectual şi un mare român. Dacă domnia sa vrea să candideze la prezidenţiale, asta este o veste bună”.

 

–  Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi. Data congresului şi remanierile, pe ordinea de zi

Preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat, miercuri, într-o emisiune la Antena 3, că în şedinţa Comitetului Executiv de vineri se va stabili când se organizează congresul şi a spus că trebuie lăsaţi tinerii la conducerea partidului.

Stănescu a a mai spus că probabil se va face „o remaniere mai amplă”, după moţiunea de cenzură. „Nu voi merge în Executiv. Cred că partidul are mare nevoie de unitate, solidaritate, trebuie reorganizat şi e mare nevoie de mine la partid. Sunt colegi mai tineri care pot face acest lucru”, a menţionat Paul Stănescu.

După cum au declarat mai mulţi lideri PSD, congresul ar urma să fie organizat până la finalul lunii iunie, iar în cadrul acestui ar trebui desemnat candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din toamnă.

De asemenea, se vor face cel mai probabil unele modificări la statutul PSD.

După condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare, PSD a rămas cu o conducere interimară, însă nu este clar deocamdată dacă la acest congres va fi ales şi noul preşedinte al partidului sau dacă va fi menţinut interimatul asigurat de Viorica Dăncilă, cel puţin până la alegerile prezidenţiale.

În ceea ce priveşte remanierile, Viorica Dăncilă aşteaptă un răspuns de la Cotroceni, în condiţiile în care vineri expiră interimatele la trei ministere. În urma răspunsului preşedintelui, deciziile se vor lua tot în Comitetul Executiv.

Deşi Paul Stănescu a evocat posibilitatea unei remanieri care să vizeze mai multe ministere, deocamdată acest lucru nu este luat în calcul, conform declaraţiilor premierului.

Viorica declara, joi, după şedinţa coaliţiei, că a avut miercuri o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis în care i-a motivat propunerile de remanieri şi că îl va suna. Ea a mai spus că până acum nu s-a discutat în coaliţie despre o remaniere mai largă, iar ALDE decide în privinţa miniştrilor acestui partid.

„Nu am discutat încă cu domnul preşedinte, am să sun. Am avut o discuţie ieri cu domnul preşedinte, am motivat de ce am avut aceste propuneri, am vorbit despre fiecare candidat în parte şi aştept acum ca domnul preşedinte să vină cu un răspuns referitor la cele trei portofolii în care avem interimari şi al căror mandat expiră mâine şi în acelaşi timp o nominalizare pentru vicepremier pe partenriate strategice”, a declarat Dăncilă.
 
Ea a mai spus că, în scurt timp, în cadrul forurilor statutare se va lua o decizie pentru nominalizarea pe postul de vicepremier pe probleme economice, pentru că Viorel Ştefan va pleca la Curtea Europeană de Conturi.
 
În privinţa lui Titus Corlăţean, premierul a spus că aşteaptă răspunsul oficial al preşedintelui pentru a se putea lua o decizie.
 
Întrebată dacă are în vedere o remaniere mai amplă, inclusiv a miniştrilor ALDE, în primul rând Teodor Meleşcanu, premierul a răspuns: „ALDE va decide dacă îşi doreşte această remaniere, voi discuta cu dl Tăriceanu. Deocamdată, nu am discutat acest subiect”.
 
Chestionată dacă e mulţumită de mandatul lui Meleşcanu, mai ales în privinţa votului din Diaspora, Dăncilă a replicat: „Legat de votul din Diaspora, luni voi face publice analizele făcute de MAE şi MAI. Trebuie să vedem care sunt soluţiile. Vom discuta şi despre miniştri, dar acest lucru îl vom face tot în cadrul coaliţiei”.
 
Pe de altă parte, Dăncilă a susţinut că Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru modul în care a fost gestionată preşedinţia rotativă a UE şi a spus că în scurt timp va veni cu o decizie finală în privinţa remanierilor.
 
Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, care în prezent asigură interimatul la acest minister, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu.
 
Preşedintele Iohannis a anunţat că Titus Corlăţean „nu va fi ministru la nimic”.
 
Şedinţa Comitetul Executiv al PSD este programată să înceapă la ora 11.00.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă