10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiComuna Sascut a ramas in urma celorlalte comune din zona

Comuna Sascut a ramas in urma celorlalte comune din zona

“Comuna Sascut a rămas în urma celorlalte comune din zonă.” o spune chiar primarul Sascutului, Ioan Răuță, care se pregătește să candideze pentru cel de-al cincilea mandat.

Am stat de vorbă cu domnul Ionel ANA, fost președinte al unei organizații politice din localitate:

“SASCUT – Una dintre cele mai mari comune din Județul Bacău, cândva pe punctul de a deveni oraș, se confruntă cu deficiențe majore ale sistemului de alimentare cu apă, cu lipsa canalizării și a rețelei de gaz metan. Cele mai multe gospodarii au WC-ul în curte.

Comuna Sascut este situată în partea de Sud a județului Bacău, la limita cu județul Vrancea, traversată de la Sud la Nord de DN2. Are o populație de aproximativ 10.000 de locuitori și este una dintre cele mai mari comune din județ, atât ca suprafață cât și ca număr de locuitori. Agricultura constituie principala sursă de venit a populației.

Comparativ cu alte comune, constat cu regret că nici fondurile alocate de către Consiliul Județean Bacău pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și nici Proiectele depuse în ultimii 30 de ani, nu au fost suficiente și nu au așezat Sascutul pe drumul dezvoltării durabile.

 

Sunt deficiențe majore cu privire la disponibilitatea utilităților.

Cetățenii comunei sunt nemulțumiți deoarece primesc apa cu program. În anumite zone, calitatea apei lasă de dorit din cauza conductelor metalice corodate și pe alocuri sparte.

Pe timpul verii, în detrimentul altora, unii cetățeni folosesc în mod excesiv apa din rețeaua publică pentru irigat grădinile. În satul Berești, nu există rețea de alimentare cu apă potabilă.

Cu excepția localităților Sascut si Schineni, nu există canalizare în celelalte sate ale comunei (Pancești, Sascut-Sat, Balcuta, Conțești, Berești, Târgușor). Majoritatea locuitorilor au WC-ul în curte.

Starea drumurilor în satele comunei Sascut este mediocră. În acest an electoral, Consiliul Județean a pus un nou strat de asfalt pe drumul județean 119A care traversează comuna de la Est la Vest. S-au asfaltat câteva drumuri sătești.

In două sate s-a extins rețeaua de gaz metan însă mai puțin de 38% dintre locuitorii comunei au acces la gaz metan.

 

Sascutul încotro ?

 

1. Investitorii ar trebui susținuți

Nu sunt fonduri disponibile pentru extinderile rețelelor de utilități și implicit nu se creează oportunități pentru investitori. Administrația PSD duce investitorii cu vorba de la o săptămână la alta, promite multe dar nu se ține de cuvânt. Investitorii doresc fapte, nu vorbe. În cele din urmă majoritatea investitorilor renunță.

Dacă vrei să investești în comuna  Sascut ți se cere să completezi mai întâi adeziune la PSD, altfel toate proiectele vor fi amânate pe perioadă nedeterminată. Vorbesc din proprie experiență, nicidecum din auzite. Este regretabil si inadmisibil așa ceva într-un stat european.

Rata șomajului, cumulată cu rata persoanelor fară ocupație, depășește 25% din populația activă. Din cauza lipsei locurilor de muncă, majoritatea tinerilor au plecat în străinătate.

 

2. O speranță pentru Sascut

Deși comuna este în “zona roșie”, foarte multi sascuteni nu vor să mai audă de PSD. S-au lămurit. Conform sondajelor, cele mai mari șanse la următoarele alegeri locale le are domnul Ilie Ghiorghiță, candidat la funcția de primar din partea PNL.

3. Dacă Sascutul ar avea un Consilier Județean ?

Comuna Sascut nu a avut niciodată un consilier județean (domiciliat pe raza comunei) în Consiliul Județean Bacău. O corectare a acestei situații ar fi binevenită și apreciată de cetățeni la urmatoarele alegeri locale din 27 septembrie 2020.

Sascutenii sunt oameni gospodari. De fiecare dată cetățenii au votat cu speranța că administrația locală va crea condiții optime pentru un trai mai bun. Rezultatul celor 24 de ani de administrație PSD la Sascut este dezamăgitor oricât ar încercă unii să-l cosmetizeze.

Care sunt motivele pentru care comuna Sascut a primit mai puține fonduri de la Consiliul Județean în comparație cu celelalte comune din zonă, in ultimii 24 de ani?

Nu putem sta nepăsători la nevoile cetățenilor. Este nevoie de cineva care să susțină proiectele comunei Sascut în relația cu Consiliul Județean Bacău, in mod personal, nu prin “interpusi”. Nu putem schimba trecutul dar putem învăța din greșelile lui.

 

#Implicarea face diferența

Pentru România Liberă, dl.  Ionel ANA

 

IONEL ANA

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă