23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiConcedii „de vis” în Grecia: ore de stat în mașină la vamă,...

Concedii „de vis” în Grecia: ore de stat în mașină la vamă, testări obligatorii pe aeroport

Kilometri de cozi de autoturisme cu turiști și camioane cu marfă la singura vamă deschisă de autoritățile bulgare cu Grecia pentru cei care fac cu mașina drumul spre plajele însorite și nu cu avionul. Românii care au ales să sfideze restricțiile impuse de pandemia de coronavirus și care pleacă în Grecia în ciuda riscului de a fi obligați să se testeze și să rămână în izolare până la sosirea rezultatului, așteaptă cu orele să treacă de vameșii din Grecia.

„Coada este mai lungă de 5 kilometri. Sunt ore pe care trebuie să le așteptăm. Merge foarte greu, am înțeles că grecii au fost luați prin surprindere de numărul mare de turiști din România dar și din Bulgaria care vor să ajungă în Grecia și nu au pregătite suficiente echipamente medicale pentru testare și scanare a temperaturii.”, a scris pe Facebook un turist plecat din vestul țării în cursul nopții de miercuri spre joi și blocat în așteptare la vama dintre Bulgaria și Grecia.

Toți turiștii unui avion din România au fost testați în Creta

Probleme nu au doar cei plecați cu mașina ci și turiștii care au pachete complete, avion plus cazare pentru sejururi în insulele grecești. Pasagerii unui avion care a aterizat în Creta au fost testați fără excepție și fără explicații de autoritățile sanitare elene imediat ce au ajuns la aeroport. La Aeroportul Heraklion din Creta au fost testată fiecare persoană care a venit din România cu o cursă care a adus turiști din București și Cluj Napoca.

„Am cumpărat bilete de avion pentru Creta in ianuarie, nu știam ca va veni circul mondial. Gagii testează, noi pierdem 24 de ore din concediu…Poza este făcută azi, 1 iulie, ora 17.00, pe aeroportul Chania de pe insula Creta. A fost testat tot avionul nu prin sondaj ci toți.”, s-a plâns Alex Manta pe un grup de Facebook special creat de cei care călătoresc în această perioadă în Grecia.

Testarea a durat 3 ore, povestește un alt turist român aflat în avion, cel care adaugă că atunci când a ajuns la hotel i s-a spus că alți turiști veniți din Europa tot cu avionul nu au fost testați nici măcar prin sondaj.

MAE: atenție la completarea formularului de Grecia!

Ministerul Afacerilor Externe le atrage atenția românilor care vor să ajungă în Grecia că de la 1 iulie autoritățile elene au introdus un formular ce trebuie completat online cu 48 de ore înainte de a intra în Grecia, indiferent de modalitatea de călătorie, cu autoturismul ori cu avionul.

MAE le transmite românilor care vor să plece în vacanță în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene, Kulata-Promachonas. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care merg în această țară.

La intrarea în Grecia turiștii pot fi testați aleatoriu (sau în grup, după cum s-a întâmplat cu avionul aterizat în Creta) pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.

Ministerul Afacerilor Exrterne menționează că autoritățile elene pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 care vor fi înregistrate pe parcurs și îi îndeamnă pe românii care au probleme să solicite asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă