11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiConducerea SJU Focşani: Dat fiind durata scurtă a vizitei oficiale, măsurile luate...

Conducerea SJU Focşani: Dat fiind durata scurtă a vizitei oficiale, măsurile luate au fost corecte

“Considerăm că un simplu gest matern, de a lua un copil care plânge în braţe, gest care nu are legătură cu actul medical, nu trebuie să umbrească întreaga muncă a unităţii sanitare”, spun reprezentanţii SJU Focşani.

Conducerea Spitalului Judeţean Focşani a postat, pe Facebook, un punct de vedere după acuzaţiile lansate în spaţiul public conform cărora managerii instituţiei nu le-ar fi atras atenţia Vioricăi Dăncilă şi fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea să respecte protocolul, duminică, atunci când în cadrul campaniei electorale cele două au intrat la Pediatrie şi Neonatologie, unde au luat în braţe nou născuţii şi s-au fotografiat cu ei.

Potrivit punctului de vedere formulat de conducerea spitalului, delegaţia formată din Viorica Dăncilă, Sorina Pintea şi preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, nu s-ar fi aflat în campanie electorală, ci ar fi vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf Pantelimon” Focşani pentru a verifica investiţiile în aparatura medicală şi în reabilitarea şi modernizarea spitalului.

Conform conducerii SJU Focşani, din punct de vedere epidemiologic, la intrarea delegaţiei în Secţia Neonatologie s-au respectat regulile de igienă de bază şi măsurile prevăzute în ghidul de izolare a unităţii medicale pentru vizitarea nou născutului, membrii delegaţiei echipându-se şi dezinfectându-se corespunzător. S-a efectuat inclusiv triajul epidemiologic şi niciun membru al delegaţiei nu prezenta semne de boală, susţine conducerea SJU Focşani.

“Vizita nu s-a efectuat în saloanele copiilor proaspăt născuţi. Salonul în care s-au realizat fotografiile avea copii cu peste trei zile de viaţă, copii sănătoşi, fără probleme de sănătate, care urmau să fie externaţi. Mamele copiilor din saloanele vizitate au fost înştiinţate anterior de vizita delegaţiei oficiale şi li s-a cerut acordul pentru filmarea si fotografierea copiilor. Mămicile nu au avut nicio obiecţiune, ba chiar s-au arătat încântate de faptul că doamnele ministru au ridicat în braţe doi dintre copiii care plângeau, considerând acest lucru ca fiind o reacţie maternă umană”, arată sursa citată.

Conducerea SJU Focşani susţune că vizita în Secţia Nou Născuţi a fost una scurtă, de aproximativ 5-7 minute.

“Dat fiind durata foarte scurtă a vizitei oficiale în secţie, considerăm că măsurile luate au fost cele corecte, timpul de contact fiind un factor esenţial în transmiterea unei infecţii”, se arată în punctul de vedere al spitalului.

Totodată, conducerea spitalului din Focşani afirmă că, după prima zi de viaţă, mamele şi personalul medical de îngrijire a nou născutului sănătos nu poartă masca în contact cu acesta, decât dacă prezintă semne de boală.

“Am fost acuzaţi că nu lăsăm taţii să îşi vadă nou născuţii în salon, diferenţa este că familia se prezintă în primele minute după naştere, moment în care nou născutul încă îşi face tranziţia la viaţa extrauterină fiind vulnerabil. (…). Considerăm că un simplu gest matern, de a lua un copil care plânge în braţe, gest care nu are legătură cu actul medical, nu trebuie să umbrească întreaga muncă a unităţii sanitare”, mai spun reprezentanţii SJU Focşani.

Vizita a avut loc duminică, iar Dăncilă şi ministrul Sănătăţii de la acea oră, Sorina Pintea, alături de staff-ul de campanie, au intrat în secţia de Neonatologie, unde cele două au luat în braţe nou-născuţi şi s-au fotografiat cu ei. Ele au avut halate şi papuci de unică folosinţă.

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a declanşat o anchetă după ce a primit o sesizare de la grupul civic Reset din Iaşi privind vizita electorală a Vioricăi Dăncilă la Spitalul Judeţean Focşani, unde ea şi Sorina Pintea au luat în braţe nou-născuţi şi s-au fotografiat cu ei. Reprezentanţii Reset au sesizat că Dăncilă şi Pintea au intrat în spital direct din mediul extern, ceea ce este interzis, având în vedere că la Neonatologie trebuie respectat un protocol special legat de curăţenie.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă