Consiliul Fiscal: Cheltuielile de personal și cel cu asistența socială au crescut în ultimii ani

Consiliul Fiscal: Cheltuielile de personal și cel cu asistența socială au crescut în ultimii ani

Consiliul Fiscal menţionează că ultimii ani au consemnat o creştere puternică a cheltuielilor de personal şi a celor cu asistenţa socială ca procent în PIB şi venituri fiscale.

Ioana Oancea 0 comentarii

Această evoluţie se reflectă şi în creşterea puternică a deficitului structural al bugetului public, potrivit instituției. În 2020 s-a atins un vârf din acest punct de vedere, cheltuielile de personal şi cele cu asistenţa socială reprezentând 92,3% din veniturile fiscale (inclusiv CAS). Această situaţie nu este sustenabilă în sine şi cu atât mai mult este de judecat din perspectiva necesităţii corecţiei macroeconomice şi bugetare, consideră reprezentanţii CF.

Consiliul Fiscal apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020, potrivit metodologiei cash, în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât estimarea Ministerului Finanţelor Publice.

În documentul privind opinia instituţiei cu privire la cea de-a treia rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020, se menţionează că valul doi al pandemiei întrerupe/încetineşte revenirea economiilor în trimestrul IV din acest an.

Comentarii

loading...