19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiConsumul de droguri a devenit un fenomen pe litoral

Consumul de droguri a devenit un fenomen pe litoral

Distracția pe litoral a devenit sinonimă, în multe cazuri, cu consumul de droguri. Vorbim aici și de droguri considerate ușoare, cum ar fi marijuana, dar și de unele extrem de puternice, care provoacă o dependență de care scapi foarte greu, cum ar fi cocaina și heroina. Au existat cazuri de tineri care au murit, în zona de fițe a Mamaiei, după un cocktail letal: droguri combinate cu alcool.

Ministrul de Interne anunță controale în trafic

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat, recent, în Constanţa, într-o întâlnire cu autoritățile în vederea pregătirii sezonului estival, că ne confruntăm cu un fenomen în ceea ce privește traficul şi consumul de stupefiante. „M-a interesat în primul rând să ştiu că suntem bine organizaţi şi bine pregătiţi pe două componente. O componentă importantă pentru mine este aceea a prevenirii şi a combaterii traficului şi consumului de stupefiante şi le-am solicitat şefilor structurilor noastre să fie foarte atenţi în zona planurilor de măsuri pe care le au concepute pentru această perioadă, deoarece trebuie să recunoaştem cu toţii, ne confruntăm cu un fenomen, sens în care am discutat efectiv despre dotarea structurilor cu aparate de depistare a consumului de stupefiante, nu numai de stupefiante, şi a consumului de băuturi alcoolice, dar zona aceasta am considerat că trebuie consolidată”, a spus ministrul Afacerilor Interne. Măsura nu este însă nouă, s-a aplicat și în trecut.

180 de polițiști, 7 detectoare

Potrivit MAI, pentru creşterea nivelului de siguranţă pe litoralul românesc, în perioada 15 iunie – 15 septembrie, vor fi suplimentate forţele locale cu câte 180 de poliţişti detaşaţi în fiecare lună. „Pentru a eficientiza acţiunile privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri, până la debutul sezonului estival vor fi achiziţionate, pentru fiecare judeţ, câte 7 detectoare de droguri care vor fi utilizate pentru testarea în trafic a conducătorilor auto. În timpul sezonului estival, în judeţul Constanța va fi repartizat un număr suplimentar de astfel de dispozitive. MAI a asigurat deja Poliţiei Române fondurile necesare acestei achiziţii”, arată MAI.

Cluburile, zone ­vulnerabile

Aceasta a subliniat că ministerul știe care sunt zonele vulnerabile: în special cluburile. „Am solicitat multă atenţie în planuri comune cu celelalte structuri competente, inclusiv cu structura de parchet competentă pentru a avea şi rezultate bune, mai ales că urmează o perioadă foarte aglomerată, cu atenţie mare în zona staţiunilor de pe litoral în care vom avea turişti foarte mulţi, atenţie mare în zona cluburilor. Sunt zonele vulnerabile care, vă asigur, sunt ­cunoscute de structurile ministerului”, a explicat Carmen Dan.

Cere ajutorul ONG-urilor

Ministurl a mai spus că în rezolvarea acestei probleme trebuie să se implice și organizațiile non-guvernamentale. „Urmărim cu foarte mare atenţie indicatorii statistici şi nu vreau să ascund faptul că este un motiv de îngrijorare pentru toate autorităţile cu competenţe. Îmi doresc să ne şi mobilizăm de aşa natură şi să colaborăm atât de bine pentru că nu este doar în responsabilitatea acestui minister în aşa fel încât toată lumea să înţeleagă că există o preocupare a autorităţilor în această zonă. Profit de prilej să solicit şi ONG-urilor de profil să ne sprijine şi să ne ajute. Avem deschidere să colaborăm şi cu voluntari, tocmai pentru că eu cred că efortul trebuie să fie conjugat”, a explicat Carmen Dan.
Şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, comisarul-şef Marius Cristian Oprişan, spunea, anul trecut, că zonele cele mai predispuse consumului de droguri sunt Mamaia Nord, Costinești și Vama Veche. „În perioada sezonului estival noi avem nişte zone de risc date de aglomerările mari de adolescenţi şi tineri care merg să se distreze, localnici sau cei veniţi pe litoral. Acestea sunt în special în zona de mari cluburi, cum este ­Mamaia Nord, dar şi Costineşti şi Vama Veche, cunoscutele staţiuni în care tinerii merg să se distreze, dar şi zonele în care merg dealerii să-şi vândă marfa”. Aici apar însă şi marile de probleme de sănătate în rândul consumatorilor, nu de puţine ori petrecându-se adevărate tragedii, cu adolescenţi care sfârşesc distracţia pe un pat de spital. „Problema, vara, este că o parte din cei care vin să petreacă un weekend în staţiunea Mamaia vin deja obosiţi şi surescitaţi. Au oprit în Peco, au consumat nu ştiu câte băuturi energizante, adaugă şi două-trei ­cafele până ajung în Mamaia. Aici încep să consume mult alcool la care adaugă substanţe interzise, gen amfetamină sau Ecstasy… Şi vă daţi seama că organismul le cedează. O parte din ei nici măcar nu-şi iau o cameră la hotel. Ziua stau pe plajă şi noaptea în club, iar până să le cedeze organismul nu mai e mult”, declara şeful ­CRPECA.

8% din elevii de liceu

Tot acesta precizat că studiile realizate în ultimii ani, în rândul elevilor de liceu şi din şcolile profesionale din judeţul Constanţa, arată că peste opt la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce aproape cinci la sută au declarat că au consumat în ultimul an. „Opt la sută dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată droguri. (…) Prin sintagma orice drog se înţelege canabis, Ecstasy, cocaină, amfetamină, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, etnobotanice, sedative sau tranchilizante. Între tipurile de droguri, cel mai consumat este canabisul. La distanţă destul de mare se află apoi consumul de substanţe psihoactive, cele cunoscute drept etnobotanice. Consumul de alte substanţe, gen Ecstasy, este redus faţă de primele”, a declarat ­Marius Cristian Oprişan.

Consumatori de la 13 ani

Consumul de droguri în rândul elevilor începe, în general, pe la 13 – 14 ani, în funcţie de anul de studiu. „Consumul de droguri începe undeva prin clasa a şaptea. Adolescenţii care fumează prezintă un risc mai mare de a iniţia şi consumul de droguri. Fumează şi ­cineva îi întinde o ţigară din aceasta cu marijuana sau cu etnobotanice, să tragă un fum. Şi aşa porneşte. (…) Preferin­ţele elevilor din Constanţa sunt canalizate în special spre drogurile ilicite de tipul celor tradiţionale, cum ar fi canabis sau Ecstasy, la care se adaugă şi noile substanţe psihoactive. Cele mai mari prevalenţe ale consumului sunt observate în rândul băieţilor, iar în funcţie de anul de studiu, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a înregistrează cele mai mari niveluri de consum”, explică specialistul CRPECA.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă