23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCOTAR cere retragerea din dezbaterea publică a proiectului de OUG privind platformele...

COTAR cere retragerea din dezbaterea publică a proiectului de OUG privind platformele de ridesharing

Guvernul a publicat recent proiectul de OUG care reglementează activitatea platformelor de ridesharing precum Uber, Clever şi Bolt. Reprezentanţii COTAR consideră că acest OUG trebuie retras.

”În primul rând, potrivit jurisprudentei CCR, Guvenul nu poate adopta o OUG substituindu-se legiutorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare (decizia CCR 1567/18.11.2009-decizia 1431/3.11.2010). Curtea Constituţională a decis că angajarea unui proiect prin OUG este neconstituţională,acelaşi proiect fiind in dezbateri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicat.

COTAR consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege şi recurgerea la angajarea răspunderii prin OUG asupra acestui proiect nu îşi găsesc o motivare.

”În altă ordine de idei, nu se justifică în niciun fel urgenţa, în cazul acestei ordonanţe. În plus, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care arată clar faptul că UBER face transport de persoane şi nu „ridesharing”. În urma acestei hotărâri, niciun stat membru UE nu este obligat să dea ordonanţe de urgenţă pentru susţinerea acestor entităţi”, se arată în comunicat.

Totodată, atât Guvernul României, anumiţi oameni politici şi organele abilitate ale statutului ”se prefac acum şi uită cum aceste multinaţionale” ar fi eludat legile din România timp de patru ani şi ar fi fraudat bugetul statului, potrivit COTAR.

Mai mult, COTAR consideră că cei 30.000 de parteneri care rămân „fără loc de muncă” nu sunt angajaţi, în contextul în care Uber, Bolt şi Clever nu au niciun angajat şofer cu contract de muncă.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă