15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCreștere spectaculoasă a popularității activelor NFT din showbiz

Creștere spectaculoasă a popularității activelor NFT din showbiz

Prețul mediu pentru un NFT la data de 5 aprilie a fost de aproximativ 1.256 dolari – în scădere față de peste 4.000 de dolari la sfârșitul lunii februarie, potrivit site-ului de cercetare de piață NonFungible.com.

Datele de la The Block, o altă firmă de cercetare criptografică, arată o scădere similară atât pentru prețuri, cât și pentru vânzările NFT.

NFT-urile sunt active bazate pe blockchain și care sunt unice prin design, ceea ce le asigură, spun susținătorii, valoarea. Proprietatea asupra unui NFT specific este înregistrată într-o rețea blockchain, registrele digitale care susțin criptomonede precum bitcoin.

NFT-urile au făcut obiectul unui val de investiții, alimentat de cultura pop, în ultimele câteva săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă frenezia nu este o bulă de piață alimentată de comercianții bogați și mai tineri.

Un fișier JPEG al artistului digital Beeple s-a vândut recent cu 69 de milioane de dolari la Christie’s. NFT-urile au contribuit la creșterea prețului cartonașelor cu sportivi. Grupul de rock Kings of Leon și-a lansat cel mai recent album ca NFT.

Mania NFT a contribuit la creșterea valorii ethereum, criptomoneda a cărei rețea blockchain este utilizată pentru un număr mare de tranzacții NFT. Prețurile Ethereum au crescut cu peste 180% în acest an, peste majorarea prețului bitcoin.

Acțiunile companiilor de bunuri de colecție, cum ar fi producătorul de figurine Funko sau Hall of Fame Resort & Entertainment (care deține un sat tematic NFL în Canton, Ohio) au crescut, de asemenea, datorită parteneriatelor menite să dezvolte bunuri nefungibile.

Susținătorii NFT-urilor subliniază că fiecare bun este unic și nu poate fi reprodus, ceea ce îi conferă valoare.

Acest lucru poate fi adevărat, dar creșterea bruscă a valorii NFT-urilor și scăderea recentă a prețurilor amintește unele dintre bulele similare ale pieței, cum ar fi mania lalelelor din anii 1600, prăbușirea dot com din 2000 și acțiunile băncilor și prețurile locuințelor din 2008.

NFT-urile ar putea să reziste, dar s-ar putea să nu merite sumele uimitoare de bani pe care unii oameni le-au oferit în ultimele săptămâni.

Chiar și Beeple, alias Michael Joseph Winkelmann, a glumit cu Julia Chatterley de la CNN în martie că ar putea fi cel mai mare câștigător a ceea ce s-ar putea dovedi a fi o bulă NFT.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă