6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCuc și-a plantat „puii“ în „cuibul“ TAROM

Cuc și-a plantat „puii“ în „cuibul“ TAROM

După sloganul devenit celebru „Noaptea, ca hoții“, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Compania Națională de Transporturi Aeriene TAROM SA pentru a numi un Consiliu de Administrație provizoriu, miercuri, 20 martie, seara. De vinerea trecută, TAROM nu mai avea Consiliu de Administrație (CA).

Ședința a fost convocată pentru miercuri, la ora 21.00, deși inițial aceasta trebuia să aibă loc în ziua de vineri, 22 martie. Consiliul de Administrație provizoriu al TAROM ar putea fi numit pentru o perioadă de 6 luni.

Noul CA al TAROM este format din: Mircea Tudosie – director la Poșta Română; Sorin Paul Stoicescu; Petre Neacșa – secretar general în cadrul Ministerului Transporturilor; George Rotaru – director al Aeroclubului Român; Gabriela Mocanu – consiliera ministrului Cuc; Luminița Ivan, funcționar în Ministerul Transporturilor.

Răzvan Cuc și-a pus oamenii de încredere, pe care i-a avut în minister în toate cele trei mandate ale sale la șefia Transporturilor, în CA al TAROM. Gabriela Mocanu a fost consilier juridic al ministrului Cuc în cele trei mandate. De asemenea, Petre Neacșa a fost secretar general al Ministerului Transporturilor în mandatele precedente ale lui Cuc și ocupă aceeași funcție și în prezent.

Noul Consiliu de Administrație a decis ca directorul general, Werner Wolff, să fie înlocuit cu Florin Susanu, director de zbor în cadrul TAROM. Susanu a mai fost director interimar al companiei de transport aerian de stat și este recunoscut ca fiind preferatul ministrului Răzvan Cuc.

 

Wolff, schimbat după dezvăluirile RL

Decizia de înlocuire a directorului general Werner Wolff vine după ce „România liberă“ a arătat că, sub managementul acestuia, transportatorul aerian continua să cumuleze pierderi importante.

„România liberă“ a publicat un document ce demonstrează că de la instalarea lui Wolff Werner-Wilhelm în funcția de director general (ca management privat) al TAROM, în noiembrie 2017, soldul operatorului aerian a scăzut cu peste 40 milioane de dolari în doar 12 luni. Contul TAROM avea în noiembrie 2017 peste 70 milioane de dolari, iar în aceeași lună a anului 2018 rămăseseră doar aproximativ 28 milioane de dolari. Această sumă se traduce în pierdere pentru transportatorul aerian de stat.

Explicațiile reprezentanților operatorului aerian pentru dispariția banilor din cont sunt „scumpirea carburantului“ și „reparații“ ale aeronavelor.

TAROM a mai avut probleme cu aprobarea Consiliului de Administrație chiar anul trecut. În luna octombrie, Registrul Comerțului a respins, inițial definitiv, înființarea noului CA al TAROM SA. Conform legislației în vigoare, acest Consiliu de Administrație trebuie aprobat de Registrul Comerțului, care însă a blocat numirea noii conduceri a companiei după ce a identificat mai multe ilegalități în componența sa. Ulterior, ReCom a revenit asupra deciziei, oficial, după ce TAROM a pus la dispoziție mai multe documente, deși ultimul termen anunțat pentru aprobarea CA expirase.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă