21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCum s-a marcat și celebrat miercuri ziua Franței

Cum s-a marcat și celebrat miercuri ziua Franței

 Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că de-a lungul veacurilor, în momente decisive pentru noi ca națiune, ne-am putut baza pe sprijinul Franței.

„14 iulie, Ziua Națională a Franței este o zi de sărbătoare și pentru noi. Patria libertății și a unei mari civilizații de care suntem îndrăgostiți de secole, Franța este țara care i-a primit și i-a găzduit pe români încă de la începutul secolului al 19-lea. Aceasta este țara în care generații de cărturari, artiști, savanți și oameni de stat români au studiat, au descoperit Europa luminilor și a revoluției, și-au găsit prieteni printre cele mai ilustre figuri ale culturii și politicii, au fost protejați de persecuții și au găsit răspuns și încurajări în lupta lor pentru modernizarea României. Pentru toate suntem recunoscători Franței, dar mai ales îi purtăm o mare iubire, care a rezistat chiar și în vremurile cele mai grele”, transmite Ludovic Orban.

Limba franceză, adaugă președintele PNL, este și pentru noi una dintre cele mai importante limbi ale culturii.

„Parisul este și un oraș românesc în care traseele memoriei ne poartă pe urmele atât de multor oameni mari ai țării noastre, istoria Franței și a României sunt îngemănate. Știm că ne așteaptă și un viitor prosper, pe care îl construim împreună. La mulți ani Franța! Vive la France”, încheie Orban.

Europarlamentarul Eugen Tomac urează la mulți ani tuturor francezilor din România și românilor din Franța.

„De-a lungul veacurilor, în momente decisive pentru noi ca națiune, ne-am putut baza pe sprijinul Franței și așa va rămâne și pe viitor. Bonne fête nationale à tous”, adaugă Tomac.

Eurodeputatul Dragoș Pâslaru afirmă că de Franța îl leagă momente-cheie din povestea vieții sale.

„În 2003, am avut o bursă de cercetare post-universitară de patru luni la Sciences-Po în Paris pentru a-mi pregăti teza de doctorat. Cu ocazia acestui stagiu, am descoperit la un nivel mult mai profund cultura și mediul academic francez. A fost o perioadă de imersiune care m-a apropiat foarte mult de spiritul și istoria Franței. Dincolo de latura academică și culturală, la sfârșitul acestui stagiu am avut un moment cu adevărat extraordinar: am mers la plimbare alături de o tânără ravissantă, studentă și ea la Sorbona, la Maison des Sciences Economiques, pe Champs de Mars, lângă Turnul Eiffel. Odată ajunși acolo, ne-am așezat pe iarbă și, cu oarecare stângăcie, am extras din geanta de laptop o cutiuță cu un inel în formă de inimioară, cu ceva pietricele minuscule strălucitoare (după buget). Apoi am pus întrebarea cea mare, iar după răspunsul pozitiv am prins curaj și am mai scos două pahare și o sticlă de șampanie și așa s-a desfășurat cererea mea de căsătorie pentru jumătatea mea dragă, Livia. Așa că, atunci când mă gândesc la Franța, devin brusc romantic. Cum cânta Maurice Chevalier în 1930 „Paris je t’aime, je t’aime, je t’aime. Avec ivresse. Comme une maîtresse!” ”, povestește Pâslaru

Parisul a aniversat prin paradă ziua națională, dar la Nisa s-au comemorat cinci ani de la atentatul terorist

Forțele speciale implicate în operațiuni antijihadiste în regiunea Sahel din Africa au avut miercuri prima poziție în parada care marchează Ziua Bastiliei, un semn al priorităților militare ale președintelui Emmanuel Macron, relatează France24.

Parada tradițională de ziua națională a Franței s-a întors pe Champs-Elysees după o puază de un an din cauza pandemiei Covid-19.

Emmanuel Macron, care a prezidat ceremonia, a anunțat luna trecută retragerea trupelor franceze din regiunea Sahel.

Parada a fost o versiune redusă a evenimentului obișnuit, cu doar 10.000 de persoane în tribune în loc de 25.000.

La paradă au participat 5.000 de persoane, 221 de vehicule, 71 de avioane și 25 de elicoptere.

Vremea ar putea, de asemenea, să influențeze focurile de artificii din toată țara, o altă caracteristică populară a Zilei Bastiliei, care marchează căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceză din 1789.

Orașul Nisa a marcat, de asemenea, cinci ani de la atacul terorist în care 86 de oameni au pierit, după ce un individ a intrat cu un camion în mulțimea de oameni care urmăreau artificiile.

Premierul Jean Castex a vizitat orașul pentru o ceremonie la memorialul victimelor, unde 86 de porumbei vor fi eliberați.

Seara, autoritățile orașului au organizat un concert, iar la ora 22:34, ora în care a început atentatul, 86 de fascicule de lumină vor ilumina Mediterana, pentru a onora morții.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă