10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCe planuri are Adina Florea, propusă pentru șefia DNA

Ce planuri are Adina Florea, propusă pentru șefia DNA

Pentru a ocupa postul, Florea are nevoie de semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propusă de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Propunerea urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcţie. Pentru postul de procuror-şef al DNA au existat şase candidaturi.

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Chiar în primele rânduri ale proiectului managerial, Adina Florea vorbește despre plusurile și minusurile activității DNA, în vziunea sa. ”În ultimii ani, România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, atât evaluările externe cât și analizele interne, reflectând rezultate consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), jucând un rol central prin activitatea desfășurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la statul de drept”, menționează Florea în proiectul său managerial.           

 

Disfuncțiile DNA

”Fie că vorbim despre activități desfășurate de procurori cu funcție de execuție, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcții de conducere, chiar la nivel de vârf regăsim comportamente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată în raport cu statutul preofesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea”, se afirmă în document.

Din punct de vedere managerial, Florea a identificat mai multe ”disfuncții esențial” ale DNA, pe care promite să le rezolve. Printre acestea se numără ”plasarea activității DNA în afara legii prin activități de investigare care au depășit limitele comptenței prevăzute de Constituție și de legile organice”. De asemenea, ea reclamă ”diminuarea încrederii publice în DNA prin activități explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcției de procuror șef”.

Printre lipsurile DNA s-ar număra și lipsa de respect față de alte instituții. ”Respect instituțional, intenționat dimiunat față de alte instituții sau alte instituții publice, cooperare loială deficitară, obligați de rezervă eludată”, este una din disfuncțiile indentificate de Florea. Adina Florea invocă în proiectul de management şi pasivitatea fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi,  în faţa unor semnale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din DNA şi lipsa de preocupare pentru a verifica activitatea profesională şi conduita anumitor ”procurori vedetă” şi chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduită şi probitate profesională. Ea invocă și numărul în creștere al soluțiilor de achitare defintivă, dispuse de instanțele de judecată.

             

Control ierarhic riguros

Florea promite printre altele derularea urmăririi penale cu profesionalism, administrarea unui material probator riguros dar și control ierarhic riguros prin mecanismele cerute de lege. Ea reclamă și existența unor ”semnale publice” privind prioritizarea unor anchete. Florea promite instrumentarea dosarelor în funcție de complexitate, data înregistrării acestora în sistem, valoarea prejudiciilor, fiind exclusă instrumentarea acestora în funcție de persoanele cercetate.

Florea are în vedere efectuarea unei evaluări a activității desfășurate în cadrul DNA care să măsoare eficiența și calitatea prin raportare la folosirea resurselor umane și materiale, raportul resurse investite – rezultate obținute. ”Toleranță zero la corupție”, se afirmă în document, realizată prin ”îmbunătățirea activității de urmărire penală”.

 Florea promite efectuarea unei evaluări a situațiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obținut mandate de supraveghere tehnică, fără ca dosarele să se soldeze cu trimiteri în judecată. De asemenea, Florea se angajează să diminueze stocul de dosare vechi.

Multe dintre aceste vulnerabilităţi şi difuncţii enumerate de Adina Florea se regăsesc între criticile pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  i le aducea Laurei Codruța Kovesi, atunci când a propus revocarea acesteia din fruntea DNA. De altfel, raportul lui Toader este citat în bibliografia proiectului managerial, unde figurează și una din cărțile ministrului Justiției.

  

Două luni de căutări

Ceilaţi cinci candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA au fost: Nicolae Lupulescu, procuror la Secţia Parchetelor Militare, detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, Gabriela Scutea de la Parchetul Curţii de Apel Braşov, Paula Tănase de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, Sorin Armeanu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, şi Andrei Bodean, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa.

Prima selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, în urma unei decizii a CCR. S-au înscris patru candidați dar ministrul Justiţiei nu a nominalizat niciunul dintre aceștia.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă