14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCum vrea să ne protejeze Ministerul Apărării. Ce conține Carta Albă tocmai...

Cum vrea să ne protejeze Ministerul Apărării. Ce conține Carta Albă tocmai emisă în acest domeniu

Documentul a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale și adoptat de Guvernul României, pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei Naționale de Apărare a Țării și implementarea obiectivelor de apărare stabilite de Programul de guvernare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării.

Carta Albă a Apărării concretizează angajamentul Guvernului pentru asigurarea securității poporului român și pentru apărarea teritoriului, valorilor și intereselor naționale. Obiectivele politicii de apărare enunțate în document au fost fundamentate pe acordul politic național privind alocarea de către Guvern a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, până în anul 2026, precum și pe cei trei piloni de securitate externă, apartenența NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA.

În textul Cartei sunt reflectate schimbările majore la nivel regional și internațional și sunt identificate soluțiile pentru ca Forțele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-și îndeplini misiunile constituționale de apărare a țării. De asemenea, documentul are în vedere concluziile rezultate în urma desfășurării Analizei Strategice a Apărării și pune accentul pe noile concepte care au apărut sau au cunoscut evoluții semnificative de la precedenta ediție, cum ar fi: apărare și descurajare, reziliență, cooperare interinstituțională, tehnologii emergente și disruptive, digitalizare etc.

Carta Albă înglobează și lecțiile învățate de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în domeniul contribuției Forțelor Armate la sprijinirea autorităților civile în adoptarea măsurilor prevăzute de cadrul legislativ.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă