7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCurtea Supremă a decis când începe termenul de prescripție a răspunderii...

Curtea Supremă a decis când începe termenul de prescripție a răspunderii penale

Magistrații ICCJ au decis că prin „data săvârșirii infracțiunii și, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înțelege momentul apariției primei pagube ori al obținerii primului folos necuvenit“.

Această hotărâre este prezentată în Decizia 5/2019 a ICCJ, pronunțată la data de 11 februarie și publicată în Monitorul Oficial la data de 2 mai 2019. Decizia este semnată, în calitate de președinte al completului, de vicepreședintele ICCJ, magistratul Ilie Iulian Dragomir.

Decizia 5/2019 a ICCJ s-a luat în urma unui recurs în interesul legii care fusese formulat, în anul 2018, de Parchetul General. Această decizie va permite, de acum înainte, o practică unitară în ceea ce privește stabilirea datei săvârșirii infracțiunii, dată de la care începe să curgă
termenul de prescripție a răspunderii penale, în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă presupune producerea unei pagube sau realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp.

Până la emiterea acestei decizii a ICCJ, în practica juridică națională existau mai multe puncte de vedere referitoare la data la care începe termenul de prescripție a răspunderii penale. Cei mai mulți magistrați considerau că termenul de prescripție trebuie să înceapă să curgă de la data săvârșirii infrac-
țiunii – de exemplu a celei de abuz în serviciu sau a celei de înșelăciune.

Un alt punct de vedere era că termenul de prescripție trebuie să curgă de la data când s-a produs prima pagubă, chiar dacă pagubele se produc și ulterior.

Cea de-a treia opinie întâlnită în rândurile magistraților români înainte de apariția Deciziei 5/2019 a ICCJ era că data la care începe să curgă termenul de prescripție „este data la care s-a produs în mod definitiv urmarea imediată“.

Recursul în interesul legii formulat de procurorul general, care a fost admis prin Decizia 5/2019 a ICCJ, sublinia faptul că urmarea imediată în cazul acestor infracțiuni se produce într-un interval de timp independent de vreo acțiune a autorului infracțiunii. De exemplu, contractele încheiate nelegal de un funcționar public se execută și astfel paguba se majorează, sau persoana angajată ca urmare a unui conflict de interese primește în mod periodic salariu și astfel avantajele patrimoniale se măresc, sau victima unei infracțiuni de înșelăciune efectuează prestații periodice și astfel paguba se majorează.

Pe același subiect, Tribunalul Suprem al României emisese, înainte de anul 1989, o „Decizie de îndrumare“, care preciza că, în cazul faptei de înșelăciune, termenul de prescripție curge de la data încasării ultimei sume necuvenite. Dar această decizie, extrem de veche, este „în general ignorată“ de magistrații români, sublinia procurorul general.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă