15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDaea: Acum doi ani căutai tomatele cu maşina

Daea: Acum doi ani căutai tomatele cu maşina

Petre Daea a menţionat că în judeţul Olt este cel mai mare număr de fermieri înscrişi în programul “Tomata” – peste 3.000 – şi peste 1.450 dintre aceştia au încasat deja banii de la stat după valorificarea produselor pe piaţă.

“Plecând de dimineaţă în piaţă unde ne-am putut întâlni cu legumicultorii şi acolo aţi putut observa acest produs formidabil, tomatele, pe care acum doi ani de zile le căutai cu maşina prin ţară, acum nu trebuie să te deplasezi de la o localitate la alta, pentru că în fiecare zonă există tomate datorită programului pe care l-am lansat anul trecut, cu susţinere bugetară, bani de la bugetul statului. Iar aici, în Olt, este cea mai mare concentrare de fermieri. Sunt peste 3.000 de fermieri care s-au înscris în programul de tomate. Dintre aceştia, până astăzi, 1.485 au primit suma cuvenită, ceea ce înseamnă 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi. M-am întâlnit cu fermieri tineri, fermieri care au fost cu ani de zile în urmă forţă de muncă în alte ţări – iată, astăzi, sunt beneficiarii acestui program şi sunt din ce în ce mai mulţi”, a spus Daea, citat de Agerpres.

Ministrul a vizitat două pieţe din municipiul Slatina, unde a discutat cu oamenii, la final concluzionând că la vânzare sunt atât tomate ieftine, mai mici şi cu aspect mai puţin apreciat de cumpărători, cât şi tomate la preţuri mai mari, bine prezentate, dar nu sunt “putreziciuni” aşa cum afirmase un consumator.

“Am căutat azi dimineaţă – pentru că sunt interesat, indiferent unde mă duc şi ce fac, de orice problemă pe care o ridică fermierii – şi un consumator mi-a spus că există în piaţă produse care nu erau bune şi mi-a spus că ‘iată, o să vedeţi în această piaţă putreziciuni’. Am căutat peste tot, nu le-am găsit. Pentru că oamenii sunt atenţi. Fermierii noştri şi în principal oamenii aceştia care muncesc mult nu-şi bat joc de munca lor şi nici nu-şi bat joc de buzunarul consumatorului. Am văzut în piaţă tomate de la 50 de bani, care erau prezentate de fiecare fermier şi le convenea să le valorifice pentru că erau mai mici, erau cu un aspect diferit, mai puţin apreciate de către consumatori, dar erau şi tomate la preţuri mai mari, prezentate bine, într-un cuvânt o paletă largă de produse, ceea ce este bine pentru ţară şi pentru consumator”, a conchis Petre Daea.

Vicepremierul Paul Stănescu, prezent sâmbătă la Slatina, a arătat că prin programul “Tomata”, în comuna Scărişoara fermierii au atras circa un milion de euro, iar cei din comuna Izbiceni peste un milion de euro.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă