9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă, mesaj dur în fața Parlamentului European: ”Nu am venit să dau...

Dăncilă, mesaj dur în fața Parlamentului European: ”Nu am venit să dau socoteală”

Șeful Executivului român și un înalt oficial al Comisiei Europene au avut discursuri foarte dure, dar total opuse, în Parlamentul European, despre situația justiției din România.

Premierul Viorica Dăncilă a avut cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti, iar declarația sa a venit imediat după mesajul foarte critic al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul european a declarat că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene.

De asemenea, Timmermans a avertizat că oficialii Comisiei Europene nu vor ezita ”să treacă la acțiune”, ”pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele”.

“Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal”, a subliniat Timmermans.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a avut un mesaj dur la adresa reprezentanților europeni, cărora le-a cerut ”în mod oficial” să spună cine a redactat raportul MCV despre România – raport care nu a inclus și ”abuzurile” comise prin încheierea unor protocoale secrete.

Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

Despre MCV

Dăncilă a mai afirmat că în rapoartele MCV nu a văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului şi despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile de justiţie din România. “În Rapoartele MCV (…) nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile de justiţie”, a declarat Dăncilă.

Totodată, premierul a cerut să se spună cine a redactat rapoartele MCV.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat, în plenul Parlamentului European, că justiţia trebuie să fie corectă pentru cetăţeni. “Pentru cine vrem să construim un sistem viabil de justiţie în România? Trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că drepturile cetăţeneşti sunt respectate”, a afirmat Dăncilă la dezbaterea din Parlamentul European care are ca subiect ţara noastră.

“Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituţii, despre numirile de magistraţi, despre lupta anticorupţie. Este foarte bine. Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie”, a afirmat Dăncilă la dezbaterea din Parlamentul European.

Potrivit şefei Guvernului, în baza acestor protocoale “milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupţie”.

 

Despre Jandarmerie

Viorica Dăncilă a mai declarat, în Parlamentul European, că Jandarmeria Română este acuzată că a intervenit în 10 august, la Bucureşti, în cazul unui miting neautorizat, premierul subliniind că nu poate accepta “sub nicio formă” ca această instituţie să fie acuzată pentru “acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa”. “Despre mitingul din 10 august – (…) văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanţi violenţi care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. (…) Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa”, a declarat Dăncilă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă