15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă: În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă

Dăncilă: În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că înţelege supărarea oamenilor, care reclamă ritmul în care s-a lucrat în infrastructura rutieră şi de cale ferată.

Premierul a precizat că săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova, iar în privinţa drumului expres Craiova – Piteşti, Dăncilă a spus că acesta este deja în fază avansată.

„Va avea o lungime de peste 121 km, are o valoare totală estimată de aproape 5 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar pentru o realizare cât mai eficientă, obiectivul a fost împărţit în 4 tronsoane. Contractele pentru proiectarea şi execuţia celor 4 tronsoane au fost scose la licitaţie în anul 2017, iar contractele pentru tronsoanele 1 şi 2, au fost semnate deja în decembrie 2018. Practic, anul acesta tronsoanele 1 şi 2, în lungime de 57,55 km şi cu o valoare însumată de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare. Trebuie să precizez că licitaţiile pentru tronsoanele 3 şi 4 au fost anulate în instanţă. În acest moment, documentaţia necesară acestor tronsoane se află în procedura de reactualizare pentru a putea fi lansată din nou la licitaţie anul acesta”, a spus Dăncilă, la Craiova.

Premierul a mai spus că este în desfăşurare Programul de modernizare a liniei de cale ferată pe secţiunea Arad – Caransebeş – Craiova – Calafat şi Craiova – Bucureşti – Constanţa Port, care va ajuta la creşterea capacităţii de transport, reducerea timpilor de parcurs şi eliminarea restricţiilor de viteză.

„Nu în ultimul rând, Guvernul a aprobat de curând Proiectul pentru Bucureşti-Craiova- Drobeta-Lugoj cu bifurcaţie şi spre Calafat dinspre Craiova care va fi realizat în Parteneriat Public Privat. În aprilie o să fie gata studiul de fundamentare pentru a putea fi scos la licitaţie. Proiectul Pitesti-Sibiu, la fel de aşteptat se află în stadiu destul de avansat. Proiectare şi execuţie Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa – procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat. A fost anunţat câştigătorul. Astăzi (luni – n.r.) expiră perioada de contestaţii şi dacă totul este în regulă, până la sfârşitul săptămânii putem semna contractul. De asemenea, procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat şi pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 5 Curtea de Argeş – Piteşti”, a mai spus Viorica Dăncilă.

În ceea ce priveşte secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş a autostrăzii Sibiu – Piteşti, documentaţia de atribuire în vederea lansării procedurii de achiziţie publică a fost finalizată şi transmisă spre publicare la ANAP în luna ianuarie 2019, potrivit primului ministru, însă secţiunile 2 şi 3 ale autostrăzii Sibiu- Piteşti sunt blocate din cauza contestaţiei împotriva Acordului de Mediu obţinut în decembrie 2018.

Disputa legată de autostrăzi

Premierul Viorica Dăncilă a mai declarat că înţelege supărarea celor care se plâng că nu sunt autostrăzi în România, dar crede că problema poate fi rezolvată doar „punând umărul la acţiune, nu făcând circ”. Dăncilă adaugă că guvernele PSD au construit 500 de km de autostradă.

Viorica Dăncilă a declarat că guvernele PSD au construit 500 de kilometri de autostradă.

„Oamenii au dreptate, au dreptate să fie supăraţi pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu. Însă, adevărul trebuie spus până la capăt. În guvernarile PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenţi. În alte guvernări au fost zero km! Şi să nu uităm că ministrul Transporturilor din anul 1999, devenit apoi preşedintele României, ne explica faptul că: <România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naţionale>. Ne luptăm de ani buni cu această mentalitate profund greşită, dar şi cu o serie de piedici puse parcă intenţionat de unii”, a spus Dăncilă.

Potrivit premierului, autostrăzile pot fi construite, încă nu „făcând circ”.

„Am făcut această paranteză pentru a spune lucrurilor pe nume. Da, este o problemă esenţială pentru dezvoltarea viitoare a României însă acest lucru nu îl putem rezolva decât punând umărul la acţiune, nu făcând circ şi declaraţii politice”, a mai spus Dăncilă.

La Craiova are loc, luni, Forumul Industriei Auto 2019. La evenimentul care se desfăşoară la Centrul Multifuncţional participa comisarul european pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri Elzbieta Bienkowska. Reuniunea este prezidată de premierul Viorica Dăncilă şi participă mai mulţi membri ai Guvernului României.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă