19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă, în mesajul de Ziua Europei: Rămânem profund ataşaţi valorilor europene

Dăncilă, în mesajul de Ziua Europei: Rămânem profund ataşaţi valorilor europene

“Rămânem profund ataşaţi valorilor europene şi ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafaţa teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE”, spune Dăncilă.

În mesajul transmis, joi, cu prilejul Zilei Europei, premierul Viorica Dăncilă a arătat că profilul Uniunii Europene se conturează în dezbaterile găzduite de România în calitate de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

“Ziua Europei o sărbătorim anul acesta cu gândul la viitorul Uniunii Europene, al cărui profil se conturează în dezbaterile găzduite de România chiar astăzi, ca deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE. Uniunea Europeană este un proiect în plină schimbare, care ne obligă să ţinem pasul cu prezentul, pentru ca viitorul să nu ne surprindă. România face parte din acest proiect şi ne simţim responsabili, în egală măsură cu celelalte state membre, pentru Europa pe care o vom lăsa generaţiilor următoare”, se arată în mesajul premierului.

Conform sursei citate, România va susţine în continuare proiectul european, iar cetăţenii europeni îşi doresc o Europă sigură.

“România va fi în continuare un susţinător al proiectului european fondat pe convergenţă, coeziune, solidaritate şi dezvoltare durabilă. Rămânem profund ataşaţi valorilor europene şi ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafaţa teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE. Proiectul european s-a născut din dorinţa de a trăi în pace şi prosperitate, în ideea că statele membre îşi pot uni eforturile către acest obiectiv. În contextul actual, cetăţenii europeni îşi doresc o Uniune Europeană sigură, capabilă să ofere soluţii noilor provocări de natură internă şi externă, şi mai activă în plan global”, se mai arată în mesaj.

Viorica Dăncilă mai spune că viitorul european trebuie să ţină cont de aşteptările cetăţenilor.

“Configurarea viitorului european este un proces complex, în care deciziile trebuie să ţină cont de aşteptările cetăţenilor, exprimate în cadrul dezbaterilor şi prin vocea reprezentanţilor lor în Parlamentul European”, se mai arată în mesaj.

Premierul român a subliniat şi reuşitele ţării noastre, în calitate de deţinătoare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

”În calitatea actuală de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a reuşit să deblocheze discuţiile pe mai multe problematici importante pentru viitorul european. De asemenea, ne revine responsabilitatea organizării alegerilor europene programate pentru sfârşitul acestei luni, la 40 de ani după primele alegeri pentru Parlamentul European. România acordă toată atenţia necesară finalizării cu succes a primului său mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus ca preşedinţie rotativă reprezintă nu doar succesul României, ci paşi înainte către o Uniune Europeană aşa cum şi-o doresc cetăţenii statelor membre. Astăzi, 9 Mai 2019, după aproape şapte decenii de la Declaraţia Schuman, care anunţa bazele proiectului european din care şi România face parte acum, privim cu încredere viitorul comun şi eforturile celor angrenaţi în configurarea lui. Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaştere şi regenerare care se află în oameni şi în comunităţile unite de ţeluri comune. La nivel mondial, european şi aici în ţară, 9 mai ne arată din nou cum curajul a învins deznădejdea, iar unitatea de valori şi principii a dat naştere unui nou model comunitar şi unui nou mod de a trăi”, se mai arată în acelaşi mesaj.

În încheiere, Viorica Dăncilă a transmis: ”Însemnătatea acestei zile reconfirmă responsabilitatea pe care o avem faţă de istoria noastră comună, a europenilor şi a românilor, de a lupta neîntrerupt şi cu toate forţele pentru o Românie a solidarităţii, în interior şi în exterior, membră a unei Uniuni Europene coezive, dintr-o lume paşnică şi prosperă pentru toţi locuitorii ei”.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă